Malaga streetart

Malaga streetart

Malaga streetart

Bármerre járok utazásaim során, igyekszem felfedezni a helyi művészeteket. Nagy kedvencem a street art, azon is belül a falfestmények.

Malagában járva sétám során teljesen véletlenül igazi rejtett gyöngyszemekre bukkantam, ezekből szeretném most a kedvenceimet bemutatni.

img_20190513_212005.jpg

s4.jpg

s3.jpg

s6.jpg

s5.jpg

s7.jpg

img_20190513_212244_01.jpg    A házfalak mellett egyes üzletek is kreativan vannak dekorálva, mint például ez a cukrászda

img_s1.jpg

is2.jpg

A fent bemutatott falak a Plaza de la Victoriahoz közeli utcákban találhatók.

Advent Rigában

Advent Rigában

Advent Rigában

 

 

img_20181201_183939_01.jpg

 Imádom a karácsonyi időszakot, a készülődést, a diszeket. Es Rigát, is.

A születésnapom pont az advent kezdetére esik, ezért megünneplésére egy hosszú hétvégét választottam a havas csoda országnak öltözött Balti fővárosban.

A belváros es a parkok is gyönyörűen vannak feldíszítve, az egész évben esténkként világító hidacskák pedig mindig szép látványt nyújtanak.

img_20181201_191826.jpg

Séta az Esplanade parkban

img_20181201_191359.jpg

Kronvalda park este

airbrush_20181203202607_01.jpg

Karácsonyi vásárok Rigában

A legnagyobb karácsonyi vásár az óvárosi részben található Doma Laukóm terén (Dome square) található.

A vásár december elsején nyitott, es egészen január 6-ig varja az érdeklődőket hétfőtől csütörtökig reggel 10tol este 8 óráig, pénteken es hétvégén pedig reggel 10tol este tízig. A programok között találhatunk pop bandákat, gyerekkorost, népzenei együttest, állat simogatót, póni lovaglast, körhintát gyerekeknek es sok mást.

img_20181201_142158.jpg

img_20181201_141045.jpg

Az árak mérsékeltek, a forralt bor pedig finom, igy mindenképpen ajánlom a városba látogatóknak.

img_20181201_141316.jpg

A november 23-an nyitott Livu laukums téren található vásár picit kisebb, de ez is gyönyörű szép es sok jó ajándékot találhatunk itt is. Ez is január 6-ig ingyenesen látogatható, minden nap 10tól este 8 óráig.

img_20181130_194954.jpg

 

Riga a városnézés és a karácsonyi ráhangolódás mellett tökéletes a kikapcsolásra, számos wellness hotel várja a látogatókat európai színvonalon kedvező árakon.

Ha finom helyi ételekre vagyunk, a Lido étterem láncot kifejezetten ajánlom, kedvező árakon ehetőnk nagyon finom ételeket, önkiszolgáló jelleggel am mégis nagyon igényes környezetben.

img_20181201_195827.jpg

 

img_20181201_171108.jpg

A tea házak látogatása számomra hozzátartozik az igazi tel elmenyhez. Az Apsara Zen tea házban elképesztően finom teákat kortyolgathatunk, miközben az ablakból nézzük a hóesést. A teák bar nem olcsók, a hely elmenye remek igy csak ajánlani tudom.

img_20181201_145905.jpg

img_20181201_150548.jpg

Ha igazan jó kilátásra vagyunk, a Radisson Blu hotel tetején levő Skyline bar névű bárból érdemes nézni a naplementet.  A finom koktélok mellett ízletes tapasokat is rendelhetunk.

img_20181130_160029.jpg

img_20181130_161956.jpg

Voltál mar Rigában? Ha igen, mi tetszett a legjobban?

Utazási horrorsztorik I., avagy 8 tipp, hogyan nyerd meg a repülő legidegesítőbb utasa versenyt

Utazási horrorsztorik I., avagy 8 tipp, hogyan nyerd meg a repülő legidegesítőbb utasa versenyt

Utazási horrorsztorik I., avagy 8 tipp, hogyan nyerd meg a repülő legidegesítőbb utasa versenyt

Itt a nyár, a repülővel utazás pedig olykor érdekes kalandokkal jár, amit alkalmi utastársaink tehetnek sokszor igazán emlékezetessé. Az alábbi  8 utastípusra garantáltan emlékezni fognak az utastársai.

Kezdjük azzal, hogy az utazás számomra hatalmas élmény. A repülés egy pláne különleges dolog, hiszen itt a levegőben vagy összezárva, akár több száz vadidegen emberrel. Bár néha reménykedem, hogy üres lesz a fél gép, és lesz helyem terpeszkedni, utazásaim során megtapasztaltam, hogy ha szerencsém van, simán megnyerhetem a légi lottót azzal, hogy egy rendkívül jófej ember ül mellém, akivel akár a későbbiekben is tartom majd a kapcsolatot.

Azért persze az én életemben sem minden játék és mese, így az alábbiakban álljon itt Nektek egy kis lista néhány korábbi utastársamról mintázva. Ha szeretnéd, hogy a repülőn meneküljenek tőled, bátran használd akár az összes tippet egyszerre!

 

1, Vegyél meleg ételt elvitelre, és vidd magaddal a repülőre. Előnyben az erősen fokhagymás dolgok, ecettel bőven leöntött sültkrumpli, halak vagy kelbimbó. Lényeg, hogy a menüt tudják a repülő másik végén ülő utasok is beazonosítani. Egy leves is jó választás lehet, amit turbulencia esetén egy jól irányzott mozdulattal könnyedén lehet a szomszéd ruhájára borítani.

2, Tudod magadról, hogy úgy horkolsz, hogy beremegnek otthon az ablakok? Ezt másoknak is tudniuk kell! Vegyél priority jegyet lehetőleg, hogy elsőként vághasd be a szunyát, és ne sajnáld a koncertet.

3, Ne zuhanyozz repülés előtt. A hatás kedvéért akár pár napig, vagy menj el edzeni is előtte. Ha úgy látod, zöldül a melletted ülők arca, előzékenyen kínáld fel nekik a hányós zacskót.

4, Igyekezz minél inkább az utasok személyes terébe férkőzni. A legkönnyebben ezt fapados járatokon  teheted meg , hiszen köztudottan ember nincs, aki ezeken rendesen elférne

5, Terpeszkedj el a karfán- főleg, ha a középső székben ülsz. Pakolj folyamatosan, lehetőleg időnként a könyököddel ütlegelve tudasd a melletted ülővel, hogy bizony útban van.

6, Hallgass zenét, lehetőleg nagyszínpad koncerthangerőn.

A melletted ülő angol nagymama is szeretné pontosan érteni, hogyan szeretné az általad kedvelt előadóművész megfektetni az útjába kerülő hölgyeket.

7, Igyál alkoholt felszállás előtt és folytasd a fedélzeten.  Meséld el részegen a melletted ülőknek, milyen bikinigyantával készültél a nyaralásra. Énekelj, kezdj el táncolni, hiszen mindjárt vár a tengerparti parti. Ha valaki megkér, hogy ülj le, kezdj kötekedni.

8, Vedd le a cipőd és tedd fel a lábad az előtted ülő karfájára. 10-ból 9-szer beválik.

 

Kellemes utazást kívánok!

Figyelem: A fentebbi példák nem a képzelet szüleményei és kipróbálásukat senkinek, semmilyen körülmények között nem ajánlom.

Ha valamit kihagytam, írd le kommentben – számodra mi a legzavaróbb egy utas viselkedésében repülőn?

Kalandozások Dél-Franciaországban- Egy nap Carcassoneben / One day in Carcassone

Kalandozások Dél-Franciaországban- Egy nap Carcassoneben / One day in Carcassone

Kalandozások Dél-Franciaországban- Egy nap Carcassoneben / One day in Carcassone

Egy előző bejegyzésemben már beszámoltam Toulouseról, ahol Dél-Francia körutunkat indítottuk. Most Carcassonet, a francia erődvárost  szeretném bemutatni Nektek.

In a previous post I already wrote about Toulouse, where our trip in South-France started. In this part, I would like to show you the fortress city of Carcassone.

carcassone6.jpg

Utazás/ Travel 

Korán reggel indultunk Toulouseból, hogy legyen időnk felfedezni a várost, hiszen szállásunk Beziersben volt.

Mi BlablaCarral találtuk meg a számunkra legideálisabb fuvart, de vonattal vagy Flixbusszal is viszonylag gyorsan (kb 2 óra) és kedvező áron juthatunk el Carcassoneba. A városnak reptere is van, ahova Anglia, Németország és Írország több városából érkeznek utasszálíttó repülők.

We got up early in Toulouse and headed to Carcassone with carshare. As our hotel for the night was in Beziers, we tried to make the most of the day. For us the most conveninet was to find transport on BlaBlaCar, but you can go by train or FlixBus easily and quite cheap too. Carcassone has and airport too, with cheap flights mostly from Ryanair going there mostly from England, but as I remember there are some from Ireland and Germany too. 

Látnivalók /Things to see

A város építészete számomra nagyon hasonló volt Beziers egyes részeihez, alapvetően egy hangulatos, meglehetősen nyugis helyről beszélünk. Pihenéshez, 1-2 napos kirándulásokhoz tökéletes lehet, ám ha hosszabb időt szeretnénk a környéken eltölteni, érdemes lehet feldefezni más közeli városkákat is.

The architecture is quite similar to Beziers, it is cute, it is quiet, it is romantic. To chill out, unwind, make a 1-2day trip it can be great, if you prefer to stay longer in the are I recommend visiting more nearby cities.

carcassone1.jpg

A központból átsétálva szép kilátás nyílik az ikonikus Pont Vieux hídra és Európa legnagyobb középkori várára.

Walking from the city centre, there is a great view on the iconic Pont Vieux and the greatest medieval castle of Europe.

carcassone9.jpg

A fő látványosság a várnegyedben rejlik, mi itt töltöttük a nap nagy részét, felfedeztük az ingyenesen látogatható várat és ebédeltünk az egyik tipikus francia fogásokat kínáló étteremben.

The most interesting thing to see is the castle area, we spent most of our time here, we discovered the beautiful casle- which is by the way, free to visit- and had lunch in a restaurant, serving typical french food.

carcassone4.jpg

carcassone5.jpg

carcassone7.jpg

Ha ma látogatjuk a középkori várat, elsőre nehezen hisszük el, hogy kis híján az enyészeté lett. Az alapok még időszámításunk előtt 6 évszázaddal kerültek felhúzásra, majd egészen a 13. évszázadig teljesedett az erődítmény. A 17. században azonban állapota igencsak leromlott, majd a 19. században, miután már határozat született a lebontásáról, egy petíciónak köszönhetően  1853-ban teljes restauráción ment keresztül az építész Eugène Viollet-le-Duc jóvoltából.

It is hard to believe at first sight, that the castle was nearly demolished in the 19th century. The base of the castle goes back the to about 600 BC, and until the 13th Century it was growing and fortified by kings reigning in the city. By the 17th century the castle was in a pretty bad condition, but thanks to a petition in the 19th century, in 1853-ban it got restored into it's all glory with the works led by Eugéne Viollet-le Duc.

carcassone2.jpg

carcassone3.jpg

A vár 1997-ben méltóan felkerült az UNESCO világörökség helyszíneinek listájára.

 A város erősen épít a turistákra, a várnegyed kis utcáin sétálva számos ajándékboltot és helyi különlegességeket kínáló éttermet találhatunk.

The castle made it to the Unesco World Heritage Site list in 1997. 

The city heavily relies on tourism, walking in the little streets, there are many small gift shops and restaurants ofering local cuisine.

carcassone14.jpg

carcassone15.jpg

carcassone10.jpg

carcassone12.jpg

Egy főétel ára 10-14 Euro körül forog általában, 3-fogásos menüket már kb 15 Eurótól találhatunk, mi inkább erre szavaztunk.

A main course is usually around 10-14 Euros, so it can sound like a pretty good deal, that you can also get a 3-course meal for 15. We obviously voted for that.

 carcassone11.jpg

Ha Dél-Franciaországban járunk, érdemes kipróbálni a kagylót és egyéb tengeri herkentyűket, de vegetáriánusok számára jó hír, hogy általában hagymalevest vagy salátát is találhatunk az étlapon.

Bár általában a legtöbb környéki helynél azt tapasztaltuk, hogy az emberek inkább a francia nyelvet preferálják, Carcassoneben kevésbé volt ezzel problémánk. A városban sokan a turizmusból tartják el magukat, így az alapszintű angol vagy német kommunikáció kevésbé jelentett problémát, mint például amit Béziersben tapasztaltunk.

f you are in South-France, it is highly recommended to try out mussels or other seafood, but for vegetarians, it can be good news, that they usually have salads or onion soup on the menu too.

Altough we usually had the feeling that in this part of France, local people don't really speak any other languages besides of french, we didn't have that many issues here. As the place relies on tourism, most people speak basic English or German.

carcassone16.jpg

Este indultunk tovább Béziesre, egy következő bejegyzésben erről is hamarosan beszámolok Nektek.

In the evening we headed towards to Beziers- in a next post I'll write more about that for you.

carcassone17y.jpg

Ti voltatok már Carcassoneban? Hogy tetszett?

Have you been to Carcassone? How did you like it?

Hétvége Dublinban

Hétvége Dublinban

Hétvége Dublinban

Mit érdemes feltétlenül megnézni, ha egy hétvégén Dublinban járunk? Ingyenes programok, étteremajánló és szórakozási lehetőségek egy csokorban.

Utazás

Londonból a Ryanair számos járatot üzemeltet naponta az ír fővárosba, rendkívül alacsony árakon. A szeptemberi fiaskó után, mikor törölték a Franciaországba tartó járatunkat az utolsó pillanatban, kaptunk egy 40 fontos kupont, amit márciusig bezárólag bármelyik járatukra elhasználhattunk. Aki követ Instagramon (climbinglights néven vagyok fent) tudja, hogy elég mozgalmas volt a telem is utazások terén, szabadnapom nem igazán maradt, ezért szerettem volna egy olyan helyre menni, ahol még nem voltam korábban, de viszonylag közel van, nem kell 2-3 órát repülni egy hétvégéért.  Dublin a tökéletes választásnak bizonyult, egy hétvége alatt is viszonylag sokat fel tudunk fedezni a helyből, és egy ott élő barátnőm meggyőzött, hogy bőven lesz látható is.

Ha már ott vagyunk, a dublini tömegközlekedés egész jó, mi busszal mentünk a reptérről, a belvárosban pedig nagyrészt sétáltunk. Ha várunk egy buszra, a megállókban lévő tábla jelzi, mikor fog érkezni.  A mi buszunk érkezési ideje kb úgy változott a negyed órás várakozás során, mint a BitCoin árfolyama egy átlagos nap alatt, mert ezek ténylegesen követik a buszt, és ha dugóba kerül, lassít, azzal is számolnak. Összességében, ha a reptérre megyünk, érdemes lehet az eggyel korábbi busszal számolni, de nem vészesek a dugók.  Ha a helyi tömegközlekedési vállalatot választjuk (Dublin Bus), a 16-os vagy 41-es buszt keressük, ez kb 2-3 Euróba kerül egy útra, attól függően, hol szállunk fel, amit pontosan kiszámolva a buszvezetőnek kell fizetni. Van egy kifejezetten reptéri transzferbusz, az Airlink is, ez picit drágább, 6 Euró egy útra, és igazából nem sokkal gyorsabb.

Mit nézzünk meg?

Látnivalók

Írországban vagyunk, minden sarkon van 8 pub, szóval ha elegünk lett abból, hogy esik (mert elég sokat esik errefele), akkor ez is egy opció. De ha valaki hozzám hasonlóan nem igazán iszik alkoholt, vagy csak tényleg érdekli Dublin, mint város, vannak érdekes programlehetőségek a Guiness Storehouseon kívül is, ingyen, vagy elérhető áron.

dublin202.jpg

Chester Beatty Library

Ritka könyvek, régi keleti papiruszok, rajzok, gyűjtemények az időszámításunk előtti 2. évezredtől és sok más. Ingyenesen látogatható, szép és közel van a városközponthoz. Erősen ajánlott.

Trinity College

Az 1592-ben alapított egyetem Európa legnagyobb presztízsű oktatási intézményei közé tartozik. Ha valakit érdekel a történelem, és szereti a könyveket, a könyvtárt imádni fogja. A könyvtár hosszú termében (Long Room) őrzik a legrégebbi könyveket.

trinitycollege.jpg

trinitycollege8.jpg

Stephen’s Green Shopping Centre

Ha nem is szeretnénk semmit vásárolni, a gyönyörű park mellett található bevásárlóközpont belsőépítészeti szempontból is kiemelkedő.

stephensgreenjpg.jpg

Dublin Castle

A végére hagytam, mint látványosságot, mert hogy őszinte legyek, engem annyira nem nyűgözött le, mint vártam. Alapvetően imádom a várakat, rajongok a kastélyokért, de az 1200-as években épült,  szürke, felállványozott kőrengeteg ebben az esetben kissé passzolt a szürke, esős égbolthoz. A vár szalonja (Drawing Room) manapság protokolláris eseményeknek ad otthon.

dublin_castle.jpg

dublin_castle2.jpg

Kirándulás Howtba

A Conolly rail stationön, ami kb öt perc sétára volt a szállásunktól, felpattantunk a vonatra, és fél óra múlva már Howtban is voltunk. A jegy kb 6 Euro volt, és a vonatok húszpercenként járnak. Az odaúton a kilátás nem a leglenyűgözőbb, mi elneveztük a környéket a helyi Kőbányának ( van egy ilyen szokásunk egy barátnőmmel, hogy Budapesten lévő, a környékhez hasonló helyneveken hívjuk a dolgokat más országokban is) de a célállomás mindenképpen megéri ezt a rövid utat.

A kikötőben fókákat is láthatunk, akik a fényképező látványára ugyan azonnal elbújtak, de rendkívül aranyosak.

howth.jpg

howth2.jpg

img_20180122_013322_384.jpg

A környék éttermei a halételek kedvelőinek kedvencei lehetnek, míg a vonatállomáshoz közeli street food market pénztárcabarát alternatívát ad a világ minden tájáról inspirált ételekkel.

Szórakozás

Az éjszakai élet itt már kora délután kezdődik, ne lepődjünk meg, ha akár délelőtt tizenegykor vidáman söröző embereket látunk. Sok helyen van elképesztően színvonalas élő zene, ami igazán jó hangulatot teremt. Mi napközben a turisták által igencsak kedvelt Temple Bart látogattuk meg, ahol lenyűgőző ír zenét hallgattunk, egyik este pedig a tőle nem messze lévő Quaysba vezetett az utunk, ahol az énekes egy fantasztikus mashupot adott elő kedvelt, sokak által ismert számokból.  Ami negatív lehet sokak számára, hogy itt még megengedett a szórakozóhelyeken belüli dohányzás, és nem mindenhol van külön nemdohányzó rész. Az alkoholos italok ára európai szinthez képest magas, 5-6 Euro körül van egy korsó sör a legtöbb helyen.

temple_bar.jpg

img_20180120_222910_753.jpg

Hol együnk?

Bár sokaktól hallottam, hogy a dublini éttermek mennyire drágák, kis kereséssel minden pénztárcának és étvágynak megfelelő helyet találhatunk. Rólam érdemes tudni, hogy nem eszem húst, viszont annál jobban szeretem a hasamat, a minőség és a mennyiség is fontos tényező.

Farrier& Draper

Mi túl korán érkeztünk a brunchoz, így csak teáztunk itt, de az ételekről is jó ajánlásokat kaptunk. A hely este zenés szórakozóhelyként funkcionál, így bármelyik napszakban érdemes lehet betévedni.

Minden szoba elegánsan, ugyanakkor eklektikusan van berendezve, az olajfestmények tömkelege, szobrok, kandallók és bársonyfotelek egy igazi elit klub érzést kölcsönöznek a helynek.

farrierdrapery.jpg

img_20180126_191600_888.jpg

PepperPot Cafe

A Farrier&Draper mellett lévő hely ideális brunchokhoz, vagy akár ha csak sütire vágyunk. Egészséges, házi, laktató ételek és sütemények,  az egyik legfinomabb kenyér amit eddig ettem átlagos árakon.

pepperpot.jpg

Cornucopia

Önkiszolgáló kajálda, vegetáriánus és vegán ételek, saláták, reform desszertek. A reform apple crumbleért legszívesebben most elindulnék a reptér fele, hogy visszamenjek, melegen ajánlott. A hely mindig tele van, ami az ételek színvonalát tekintve nem csoda, az adagok hatalmasak és ár-érték arányban nagyon jók.

cornucopia.jpg

Fallon&Byrne

A Wholefoodshoz tudnám hasonlítani, étterem, élelmiszerbolt és borbár. Minden organikus, fair-trade, nagyon finom és a színvonalhoz képest nagyon normális árakon van.  Ha csak egy kávéra vagy teára vágyunk, akkor is tökéletes.

bryne.jpg

Old Mill

Este 6 előtt remek áron vannak két fogásos menük ebben az ír étteremben - a képen látható 2 adag kagylóért és 2 adag chowderért összesen 30 Eurót fizettünk. A chowdert imádtam, a kagyló is finom volt és jó adag, a kenyér pedig annyira jó, hogy kicsit sajnáltam is, hogy már nem bírtam megenni. Ebédet már tíz Euroért is kaphatunk, de este is többféle kedvező ajánlattal várnak.

restaurant.jpg

oldmil.jpg

Streetart

Örült a fejem, mert itt is számos érdekes, színes, változatos darabbal találkoztam a belváros utcáin sétálva. Néhány kép a kedvenceimről:

 

dublin_streetart.jpg

dublin_streetart37.jpg

img_20180120_210817_867_copy.jpg

streeta043.jpg

img_20180130_205533_923.jpg

 Voltatok már Dublinban? Hogy tetszett?

Red Rock Canyon

Red Rock Canyon

Red Rock Canyon

wp_20171116_11_22_03_pro_copy.jpg

A Red Rock Canyon egyike Nevada varázslatos helyeinek. Ha Las Vegasba látogatunk, már-már kihagythatatlan: míg a Grand Canyon vagy a Valley of Fire garantáltan egész napos kirándulást kíván, a Red Rock Canyon mindössze fél órás autóútra helyezkedik el Las Vegastól, így gond nélkül visszaérhetünk a túrából az esti bulira.

A park egész évben nyitva található, ám a pontos nyitvatartási idő az egyes hónapban változik, az ezzel kapcsolatos rendszeresen frissített információkat a park hivatalos honlapján találhatjuk meg: https://www.redrockcanyonlv.org/visitor-information/

A belépő jelenleg 7 dollár kocsinként, a kocsiban utazó emberek számától függetlenül.

Mind a megközelítés, mind a parkban való közlekedés jóval egyszerűbb kocsival. Las Vegasból számos szervezett túrát is találhatunk, de ha van valaki a társaságban, aki tud és hajlandó vezetni ivás helyett aznap, akkor autóbérléssel és benzinnel együtt is jobban megéri egyénileg menni.

dsc06556_copy.jpg

Túrázás a Red Rock Canyonban

Akár nagy túrázó vagy, akár csak a könnyed sétákat szereted, itt mindenki megtalálja a neki való útvonalat.

Kezdő túrázóknak sokkal inkább javasolnám a Red Rock Canyont, mint a Valley of Firet. A park körbejárható kocsival a 13 mérföld hosszú Scenic Driveon. Az egyes megállóhelyektől indulnak a túraútvonalak, itt a legtöbb helyen mellékhelység, és padok is találhatóak. Ha kevés az időnk, vagy nem vagyunk a túrázás nagy szerelmesei, mindössze a Scenic driveon végigautózva és az egyes parkolókban megállva is gyönyörű látványban lehet részünk. Ha több mozgásra vágyunk,  26, különböző hosszúságú és nehézségű túraútvonal közül választhatunk. Az egészen rövid, 1,2 km-es sétáktól kezdődve a a 8-9 km-es túrákon át az egészen hosszú, nehezebb 18-22 km-es gyalogtúrákig mindent találhatunk. A park bejáratához közel található Visitor Centernél ingyenesen kaphatunk a  parkhoz egy rendkívül informatív, minden útvonalat részletesen bemutató térképet.

dsc06406_copy.jpg

dsc06431_copy.jpg

dsc06552_copy.jpg

dsc06408_copy.jpg

Sziklamászás

A sziklamászás is egyre népszerűbb a kanyon területén.

Az azték homokkőből létrejött gyönyörű falakon az egészen könnyű utaktól kezdve a profik számára is kihívást jelentő nehézségekig számos út található.  Az utak gyakran hosszabb sétával közelíthetőek meg, a visitor centerben vásárolhatunk kalauzt is, mi tartalmazza térképet is.

Ha sziklamászót látunk sétánk során, vigyázzunk, ne álljunk alá, mert a lehulló kődarabok komoly sérüléseket okozhatnak. A kanyonban található homokkő bár csodás mintákkal gazdagítja a tájat, viszonylag könnyen bomlik ki a falakból, ezért a mászást csak az arra kijelölt helyeken, kompaktabb falakon javasolt, nagy elővigyázatossággal.

Tippek, hogy túránk igazán élvezetes  legyen:

-Öltözzünk rétegesen és kényelmesen!  A időjárás a sivatagban igen csalóka, az egyik pillanatban süt a nap, a másikban fúj a szél, esik az eső vagy lehűl a levegő.  Hosszú leggings/nadrág, széldzseki, napszemüveg  ideális lehet egy jó, lábat stabilan tartó túracipővel.

-Vigyünk magunkkal sok vizet és ennivalót a napra. A visitor centerben lehet kapni snackeket, de nem javasolnám, hogy az egész napos kirándulást erre építsük.

- Vigyázzunk az állatvilágra, és tartsunk kellő távolságot az egyes „helyi lakosoktól”.  A kanyon változatos állatvilágában néhány kifejezetten mérgező állat, például a fekete özvegy nevű pók is feltűnik.

-Vigyél magaddal egy zacskót, és gyűjtsd abba a szemetet! A park területén nincs túl sok szemetes, azon az eleven, hogy amit behoztunk, vigyünk is ki-csak a lábnyomainkat hagyjuk magunk után.

dsc06497_copy.jpg

dsc06459_copy.jpg

Téli varázslat Hinterstroderen/ Winter Wonderland in Hinterstroder

Téli varázslat Hinterstroderen/ Winter Wonderland in Hinterstroder

Téli varázslat Hinterstroderen/ Winter Wonderland in Hinterstroder

A háromnapos karácsony 2. napján kezdtem a kajakóma jeleit mutatni, ezért úgy döntöttem, 26-án a szokásos bejglievés helyett felkeresem barátnőmet Ausztriában. Hogy lemozogjuk legalább a napokban bevitt kalóriák egy töredékét, kirándulni indultunk  Hinterstroderre.

After 2 days of Christmas festivities and eating all the time, I started to fell into a foodcoma and instead of keeping on eating on the 26th, decided to meet my friend in Austria. To burn some of the calories we took in during the holidays, we went for a walk around Hinterstroder.

img_5576_p.jpg

A felső-ausztriai település télen igazi síparadicsom, nyáron pedig kirándulók, mászók kedvelt úticélja.

A kis falu mindössze kb. 1000 lakossal rendelkezik, fő profilja a turizmus. 

The Upper-Austrian area is a real ski paradise during winter time, while in summer it is a great place for hiking and climbing.

The small village has about 1000 inhabitants and the main industry is tourism.

img_5605_p.jpg

img_5592_p.jpg

img_5658_p.jpg

Mi egy könnyebb, 3-4 órás sétára indultunk, míg körülöttünk sokan szánkóztak, vagy a szűz havon keresztül az erdő felfedezésére indultak.

We went for an easy, 3-4 hour walk, while many people around us went for sledding or walked through the snow to discover the forest.

img_5586_p.jpg

A kirándulóútvonal ingyenesen bejárható, viszont a parkolásért fizetni kell. Fontos, hogy csak apróval lehet fizetni (mi ezt picit megjártuk, és szaladgálhattunk pénzt váltani). Ha ilyen időtájban mentek túrázni, hótaposó bakancs ajánlott, mert a kirándulóutak is kissé havasak/jegesek lehetnek.

Ha megéheznénk, kb fél óra sétával megközelíthető egy kedves kis hütte, ahol átlagos árakon finom, tradícionális ételeket és italokat fogyaszthatunk el.

The area is free to enter, but there is a parking fee, which is only payable by coins. We forgot this, and didn't have coins, so had to go back to the supermarket to get some change. If you are going in winter, it is recommended to wear snow boots due to the streets being snowy and icy. 

If you are getting hungry, after half an hour walk there is a cute little hütte (Austrian version pub), where they are serving traditional Austrian food and drinks at average prices.

img5663.jpg

Ti jártatok már Hinterstroderen? Ha igen, hogy tetszett?

Have you been at Hinterstroder? If yes, how did you like it?

 

DIY szuvenírek karácsonyi ajándéknak

DIY szuvenírek karácsonyi ajándéknak

DIY szuvenírek karácsonyi ajándéknak

 Mindig is imádtam a saját kezűleg készített ajándékokat. Sokkal személyesebb tud lenni, nem szükséges egy vagyont rákölteni, és sokszor gyorsabban és egyszerűbben elkészíthetőek, mint hinnénk. 

Utazások során sokan szeretnek hűtőmágneseket vagy pólókat gyűjteni szuvenírnek. Én a legkedvesebb emlékeimet fotók formájában őrzöm meg, amik könnyedén lehetnek díszei a saját, egyéni készítésű hűtőmágneseinknek vagy ruháinknak.

Az alábbiakban néhány ötletet szeretnék adni, amiknek a magukat kevésbé ezermesternek vallók is bátorsággal nekivághatnak.

Egyéni póló

Persze, egyéni pólót ma már szinte bárhol rendelhetsz, de az igazán személyre szabott mégis, ha te is készíted el.

Mi kell hozzá?

Egy lehetőleg 100% pamut felsőrész. Minél világosabb, annál egyszerűbb dolgod lesz, sötét színeken sok festék nem fog látszódni.

 Textilfesték, textilfestő toll vagy nyomtatható transzferpapír

A legegyszerűbb, és leggyorsabb megoldás, ha kiválasztasz egy mintát vagy fotót, ezt rányomtatod egy transzferpapírra, és rávasalod. Ennél fontos, hogy a nyomtatás miatt a mintának a tükörképe fog látszódni, ezért ha nem szimmetrikus a minta, mindenképpen tükrözd meg nyomtatás előtt. Transzferpapírt a legtöbb kreatív boltban és papír írószerboltban vásárolhatsz már kb. 300 Forinttól. A póló két oldala közé tegyél egy sima papírlapot vagy anyagot, hogy biztosan ne ragadjanak össze.

Ha jó a kézügyességed, textilfestékkel vagy textiltollakkal meg is festheted a kedvenc mintáidat. Én legtöbbször megrajzolom előtte a mintát egy papírra, a papírt pedig a póló lapjai közá csúsztatom-így kis csalással könnyebb a mintát a festékkel is lemásolni.

Miután kész a minta és megszáradt, érdemes lehet a pólót kifordítani és a másik oldaláról átvasalni, így tartósabb lesz az alkotásunk.

wp_20161120_15_19_46_pro_copy.jpg

 Egyéni hűtőmágnes

wp_20161213_35_pro.jpg

 

Mi kell hozzá?

Egy nyomtató, nyomtatható mágneses papír, és kedvenc fotóid.  

Egy képszerkesztő programmal helyezd egymás mellé, egy képre kedvenc fotóidat. Egy lapra én általában 12-18 képet ajánlok, de ha nem vagy biztos a méretekben, viszonyítsd az arányokat egy A/4es laphoz, amire a képkollekció majd nyomtatva lesz. 

Nagyszerű személyreszabott ajándék lehet az utazás szerelmeseinek, vagy közös pillanatok megörökítéséhez.

 

 

 

Hogyan bulizzunk ingyen Vegasban?/ How to party for free in Vegas

Hogyan bulizzunk ingyen Vegasban?/ How to party for free in Vegas

Hogyan bulizzunk ingyen Vegasban?/ How to party for free in Vegas

lasvegas.jpg

Szeretnél ingyen bejutni Robin Schulzra, végigtáncolni Chainsmokerst, vagy Steve Aoki érdekel leginkább? Akkor jó helyen jársz. Olvass tovább, ezekkel a tippekkel garantáltan pénztárcabarát lesz a szórakozás.

Idén volt a második év, hogy előre ittam a medve bőrére, és a születésnapomat néhány nappal korábban az eredeti dátumnál Las Vegasban ünnepeltem meg. Vegasban minden megvan, ami a szórakozáshoz kellhet, ám amikor ezt meséltem ismerőseimnek, sokan meg voltak győződve, hogy egy vagyont fogok költeni. Hát, nem.

A Las Vegas Strip hoteljeiben szinte minden nap a legnevesebb sztárok lépnek fel éjjel-nappal, a jegyárak ennek megfelelően meglehetősen borsosak, és a szórakozóhelyeken megvásárolható italok árai is az egekben vannak.

Én idén se nyertem a lottón, főleg mert nem játszom semmilyen szerencsejátékokkal: én biztosra mentem, hogy ne költsek sokat. Szóval, hogyan?

So you would love to get in for fee to see Robin Schulz, dance all night for Chainsmokers, or you are more interested in Steve Aoki? You are in the right place! Keep on reading, as with these tips you can definitely save some money.

This was the second year when I celebrated my Birthday a few days earlier than normal and went for a party in Las Vegas. Vegas has it all, what could be needed for having the best fun, but when I mentioned this to some people, they were sceptical and thought I'll blow tons of money out the window.

Hotels on the Vegas strip are hosting the hottest star musicians every day, and because of this, prices are high in the sky and drinks are pricey too.

This also isn't the year, when I won the lottery, especially, that I never gamble: I like to set things for sure that I don't overspend. So, how?

Kerülj fel a vendéglistára / Get on that guestlist

Előre szólok, ez könnyebb lesz, ha nő vagy, ha dekoratív, akkor meg pláne.

De férfiaknak sem kell elkeseredni, vannak olyan szórakozóhelyek, ahol bizonyos napokon csak férfiakból álló társaságot is engednek vendéglistára, a legtöbb helyen pedig megoldás lehet, ha a társaság megfelelő arányban tartalmaz csinos hölgyeket és urakat

Hogyan?

1, Utcai promoterek: a buli napján, az utcán sétálva próbálnak általában hölgyeket rábeszélni, hogy az ő nevét bemondva menjenek aznap bulizni. Érdemes őket meghallgatni, mert sok esetben nem csak a vipbe kerülhetünk, de akár egész estés ingyenes italfogyasztásra is felírhatnak

2, Online promoterek

Ha nem akarsz az utolsó pillanatig várni, vagy menni, több promoter hirdeti magát online, akiknek elég a dátumot és a hely nevét elküldenetek, és máris a listán vagytok. Ilyen többek között a NoCover nightclubs, Jack Colton vagy a FreevegasClubPasses

3, Szórakozóhely webolda

Vannak szórakozóhelyek, például az Xs, ahol közvetlenül a szórakozóhelynek írva is felkerülhettek a vendéglistára.

Ami lényeges, hogy érdemes pár nappal előre foglalni, betartani a dress codeot, és a megadott időben odamenni, hogy biztosan ingyen bejussunk, hiszen a legtöbb vendéglista 1-2 órával a nyitás után zár.

Ok, have to warn you that this will be easier, if you are a woman. Especially, if you look hot.

But, don't get sad just because you are a lad, some of the clubs have days where guys can get on guestlist too, and most of the time it works if you bring along a mixed group of pretty ladies and gentlemen.

There are different ways to get that golden ticket:

1, Promoters on the street : these guys are walking around the hotels and try to convince people to say his name by the door when partying that day. It is absolutely worth hearing them out, they can often get you great things like free open bar or vip seating.

2, Online promoters

Plan in advance and all you have to do is drop an email to one of them with the venue name and date and bang, you are on the list! Just to mention a few of them, we previously used NoCover, Jack Colton and FreeVegasClubPasses without issues. 

3, Club website

There are a few nighclubs where you can fill in a form and request a place of the guestlist directly.

The most important is, that in every case, show up in proper attire according to the dress code, and if they say to you a specific time, try to stick to that, as some guestlist have a closing time. 

Egyél-igyál / Eat, drink and be merry

Így kezdetnek leszögezném, hogy nem tartom jó ötletnek a mértéktelen alkoholfogyasztást, én színjózanon is elugrálok reggel  4ig bulikban, de időnként 1-2 finom koktélnak nem mondok nemet.

Vegasban számos jó szórakozóhely mellett sok jó bárt és pubot is találunk, ahol viszonylag egyszerűen szerezhetünk ingyenes vagy kedvezményes italfogyasztásra illetve ételfogyasztásra jogosító kupont.

Az egyik, amit ajánlani tudok, az a Cityzen nevű app, ahol naponta változó helyeken vehetsz igénybe az app felmutatásával ingyen és kedvezményes fogyasztást.

Másrészt, minden szállodában vannak műsorújságok, promo katalógusok, amik általában dugig vannak kedvezményes kuponokkal, legyen az 1 dolláros Margaritától kezdve félárú vacsorákig, érdemes megnézni!

Egyszerű, nem igaz? Jó szórakozást! ;)

I would like to point out, that getting totally hammered at the open bar is not my idea of fun, and I wouldn't recommend it to anyone. Normally I happily party until 4am completely sober, however sometimes I don't say no for 1-2 delicious cocktails.

Besides of the great clubs, there are plety of nice bars and pubs where it can be easy to get drinks and food for cheap or free.

I can totally recommend the app called Cityzen, where you can find different promotions every day for free drinks and cheap food.

Besides of that, in every hotel there are  promo magazines with plenty of coupons ranging from 1$ Margaritas to half price dinners.

Sounds easy, right? Have a lot of fun x

 

pb250033_copy.jpg

Las Vegas művésznegyed a tragédia után / Las Vegas Art District after the tragedy

Las Vegas művésznegyed a tragédia után / Las Vegas Art District after the tragedy

Las Vegas művésznegyed a tragédia után / Las Vegas Art District after the tragedy

Las Vegas mindig is a szerencse, csillogás, pénz, vidámság, örökös játékok és az élet ünneplésének helyszíneként volt ismert.

2017 Október 1-jén 58 ember vesztette életét, több százan megsebesültek és emberek milliónak tört össze a lelke, amikor egy fegyveres tüzet nyitott egy szabadtéri fesztivál látogatóira.

A helyi közösség pár nappal a tragédia után összefogott, és egy gyönyörű emlékművet hoztak létre a város művészeti negyedében.

A falfestmények, grafittik között több helyen feltűnik a #vegasstrong (Vegas erős), a város új jelmondata.

Glamour, money, endless games, gambling, luck and happiness: Las Vegas was always the place for celebrating life, 

On the 1st of October 2017 58 people lost their lives, hundreds of people got injured and millions of people had their souls broken when a gunman opened fire to the visitors of an open-air festival.

A few days after the tragedy the local community gathered together and made a beautiful memorial in the local Arts District.

Between the graffitis, the #Vegasstorng, the new slogan of the city appears in many places. 

las_vegas_art1.jpg

las_vegas_art2.jpg

las_vegas_art3.jpg

Pár perc sétára a falfestmény-galériától, helyi lakosok és az áldozatok szerettei egy csodaszép emlékkertet alakítottak ki. „Healing Garden” avagy a gyógyító kert ötvözi a művészet gyógyító erejét és a természet, növények újjászületés-szimbolikáját.

A kertben összesen 59 fa nő az emlékfal előtt: egy minden áldozat emlékére, és egy az „Élet fája”, középen egy szív alakú alacsony betonkerítésben, aminek az oldalát pozitív üzeneteket tartalmazó csempékkel díszítették.

Few minutes walking distance from the mural gallery, local citizens and loved ones of victims made an amazing memorial garden. The " Healing Garden" is the place where the healing power of art and the rebirth-symbol of nature and plants meet.

In total, there are 59 trees in the garden. One for each victim, and a bigger one: the Tree of Life, in the middle of a heart-shaped concrete fence, which is decorated with tiles embellished with positive messages.

las_vegas_art4.jpg

las_vegas_art_6.jpg

las_vegas_art5.jpg

Korábban nem hallottam erről a helyről, természetesen nem egy reklámozott turista látványosság, mi véletlenül találtunk rá nevadai kalandozásunk során.  Egy ilyen tragédiára nincs magyarázat, nincs  mentség, elfeledni vagy elfogadni csak nagyon nehezen lehet.

A kert egy szomorú, de gyönyörű példája az összefogásnak és a hitnek, hogy közösen, pozitív gondolatokkal és szeretettel gyógyulhatnak az ilyen értelmetlen tragédiák okozta sebek is.

I haven't heard of this place before we walked by, obviously this is not an advertised tourist attraction, and we found it by accident. For a tragedy like this, there is no reason, no explanation, it is very hard, nearly impossible for the people affected to forget, accept or forgive. 

The garden is a heartbreaking but beautiful example of people working together in a belief that together, with a positive mindset and the power of love, they are capable of healing the scars caused by these senseless tragedies. 

Változatos ruhatár hetekre kézipoggyászból- Lehetséges? / How to pack for weeks when travelling with hand luggage

Változatos ruhatár hetekre kézipoggyászból- Lehetséges? / How to pack for weeks when travelling with hand luggage

Változatos ruhatár hetekre kézipoggyászból- Lehetséges? / How to pack for weeks when travelling with hand luggage

[Scroll down for English]

Szeretnél nyaralásod során minden látványosságnál más ruhában tündökölni, de nem szeretnél emiatt bőröndöt cipelni? 6 tipp divatmániásoknak, hogyan férjünk be hosszabb időre mindössze egy kézipoggyászba.

A „pack light, travel light”-avagy súlyos csomagok nélkül utazni hosszabb időre nem mindig a legegyszerűbb feladat. Részemről imádok változatosan öltözködni, és mivel ilyenkor még több fotó készül rólunk, egy utazás során is igyekszem csinosan, ám kényelmesen lenni. Váltogatom az összeállításokat, általában mást viselek a nappali városnézéseken, mint az esti kimozdulásoknál.

Miért jobb bőrönd nélkül utazni?

A bőrönd

-Megsérülhet

-Elveszhet

-Aztán előkerülhet a nyaralás végén

-Sokszor külön kell érte fizetni

-Nyűg hurcolászni

 

Szóval nincs mese, kézipoggyász.

Az enyémben persze a temérdek ruha mellett ott lapul a fényképezőgépem is, ami nélkül maximum a szomszéd utcáig mennék.

Kirándulás, városnézés, elegáns partik, strand, tél vagy nyár, vagy mind együtt? Ezekkel a tippekkel könnyebb lehet a pakolás.

1, Írj listát arról, hogy miket viszel. Így egyszerűbb átlátni a dolgokat, segít rávilágítani, ha valamiből túl sokat viszel, vagy kihagytál valamit.

2, A nagyobb vagy nehezebb dolgokat vedd fel repüléshez. Nagykabát, csizma, hosszúnadrág, sál- így több hely marad a pakoláshoz

3, Vigyél variálható dolgokat. Ha olyan ruhákat viszel, amik jól működnek együtt, többféle outfitet kihozhatsz kevesebb ruhadarabból, de kiegészítőkkel is teheted változatosabbá az összeállításokat.

4, Pakolj vákuumzacskókba. Hajtogasd be a kisebb dolgokat kis lezárható műanyagtasakokba, és nyomd ki belőlük a levegőt- kevesebb helyet foglal, és segít rendszerezni a dolgokat.

5, Magassarkút, csizmát vagy sérülékenyebb cipőt tekerj be egy zacskóval és tekerd be pólókba. A belsejét érdemes lehet kitömni egy kis zacskóval, amibe kisebb dolgokat, például zoknikat teszünk.

6, Vigyél eldobható ruhákatEgy utazás remek alkalom lehet selejtezéshez is. Az a póló, ami már tavaly is bolyhos volt? Jó lesz benne aludni. Vagy az a pulóver, ami már régóta csak messziről néz ki jól, de sajnáltad kidobni. Én mindig viszek magammal néhány kidobásra szánt darabot, amit az utazás végén helytől és a ruhák állapotától függően igyekszem ruhagyűjtő konténerekben vagy szelektív textilkukákban elhelyezni, de előfordult, hogy a megunt pulóverjeim egy helyi hajléktalan hölgyhöz vagy jótékonysági boltokba kerültek. Így a gardróbselejtezést is megoldom, és a szuveníreknek is lesz helye visszafelé.

 

Nektek hogy szokott kinézni  a pakolás nyaralás előtt? Sokáig lamentáltok, vagy gyorsan összedobáljátok, miket visztek?

 

EN

A wardrobe for weeks from a handbag- is it possible?

Would you like to always look chic and be in different outfits at all tourist hotspots but don’t wanna carry a big luggage? Tips and tricks for fashion addicts to make the packing easier.

Travelling light is not always easy. I love to wear pretty dresses and make more outfit changes in a day even when I’m on holiday, especially because there are even more pictures taken about us in this time than usual.

But since I travel without my family as an adult, I always just travel with a carry on.

why is it better to travel without a big luggage?

The big luggage easily can:

-Get damaged

-Get lost

-And returned after the holiday

-At many airlines you need to pay extra

-It’s a pain to carry it

 

So obviously, stick with the carry on. In mine besides of plenty of clothes and accesories there is always rom for my camera, what I bring everywhere with me. Bus tour, hiking, posh parties, sightseeing, beach, or all together? Try these tips and you can fit all in your hand luggage.

1, Make a list of the things you need to bring. With this, it is easier to spot if you miss something or if you bring way too many pieces of something.

2, Wear the biggest and heaviest things for your flight. Jacket, long trousers, boots- so you have more space in your hand luggage for other bits.

3, Bring things which match with more items. This way, you can make a varied choice of outfits from less things. A nice scarf, sunglasses or hats are always good to spice up your look.

4, Pack in vacuum bags. Fold or roll smaller things in the bag and press the air out before sealing. This way your stuff gets more organized and takes up smaller space.

5, Roll a plastic bag over high hells and boots and roll clothes around them in order to protect them. You can also put a plastic bag inside the shoe and put smalle     r things like socks in it to save space.

6, Bring disposable items. You know those pullovers which only look great from far away now. Or those shoes which nearly got destroyed in the last party.  I always bring a few things with me what I can leave there, this way I sort out the wardrobe clearing and have space for souveniers on the way back. Most of the time I try to find a a textile recycle bin or charity shop I can give my clothes to, but last time I was in LA I just came across a homeless lady on the beach who was similar size to me and was very happy to get some of my clothes.

 

How does the packing for a trip look like by you? Do you spend lot of time trying to sort things out, or you manage to do it quickly?

 

München/ Munich

München/ Munich

München/ Munich

{Magyar/English}

Ha október, akkor Octoberfest München, igaz? Hát, annak már október elején vége. De azok, akik hozzám hasonlóan abban a hitben éltek korábban, hogy van idejük október végéig készíteni a dirndlt mielőtt elugranak a sör egyik fellegvárába, nem kell, hogy aggódjanak, hiszen München számos érdekességet tartogat az év minden szakában.

It’s October here, so you know what it means? Octoberfest in München, right? Wrong, it ended weeks ago already. If you were the same as I and you thought you still have the time to get your dirndl before going to the Capital of beer, don’t worry: there is still a lot to see in München, in every part of the year.

memmingen5.jpg

Odajutás, közlekedés /Transport, how to get there

Az Eurolines buszaival és vonattal viszonylag kedvező áron juthatunk Münchenbe Budapestről, repülővel pedig a Lufthansa járataival juthatunk a leggyorsabban a városba. Mi Londonból repültünk Memmingenbe a Ryanair járatával miután találtunk átszámítva kb 10 Eurós repülőjegyet. Egy néhány órás memmingeni városnézés után pedig busszal 1,5 óra alatt jutottunk München központjába, kb 8 Euroért.

From London Luton, usually Easyjet has the cheapest options for flights most of the time. Alternatively, with Ryanair you can fly to Memmingen, which is a really cute, typical german town, and take a Flixbus from there which will take you to München in 1,5 hour.

Ez a kedves kis város Memmingen:

This cute place is Memmingen:

memmingen1.jpg

memmingen2.jpg

memmingen3.jpg

memmingen4.jpg

 

A tömegközlekedés Münchenen belül kifejezetten jó, buszokkal vagy metróval könnyedén elérhetünk minden látnivalót. Mi elég sok helyre sétáltunk, ezért egy 10 darabos jegytömböt, egy úgynevezett Streifenkarte-e vettünk, amit egyszerre többen is felhasználhatnak. Az, hogy hány jegyet kell érvényesíteni ebből, az elsőre picit bonyolult lehet, mert függ az életkortól, attól, hogy busszal vagy metroval utazol-e, és ha metroval, akkor az utazás hosszától. Például, ha egy felnőtt több mint 2 megállót utazik metróval, akkor 2 jegyet kell érvényesíteni, de busszal az utazás hosszától függetlenül elég csak egyet. Ez a jegy 13,5 Euróba kerül, ha többet szeretnénk egy nap a metrót használni, érdemes lehet napijegyet, úgynevezett Tageskarte-t venni 6,60 Euróért, ami korlátlan számú utazásra használható egy napon belül. A repülőtérről vonattal viszonylag gyorsan és könnyedén, 11 Euróért juthatunk a városközpontba.

The public transport system in Munich is pretty good, but the ticket usage can be a bit confusing for the first time. I usually walk a lot, so I figured out that for me the best would be to buy a block of 10 tickets (so-called Streifenkarte) which you can use together when travelling with others. The number of tickets you need to use depends on your age, if you are using the bus or underground and how many stops you travel. If you plan to use public transport more times a day, it can be worth to buy a Tageskarte. the Tageskarte is 6,6 Euros, or alternatively there are options for 3-4 days at discounted prices.

Látnivalók Münchenben/ Things to see

Az alábbiakban összegyűjtöttem Nektek néhány kedvelt látványosságot, amit mi érintettünk utunk során:

Below I collected some sights for you which we checked out and I believe are worth to visit:

Olimpiapark/ Olympiapark

Az 1992-es olimpiai játékok helyszíne az egyik kedvenc helyen lett a városban. Minden évszakban szép és sok érdekességet nyúlt. Meleg időben sétálhatunk a gyönyörű parkban, vagy játszhatunk a mesterséges tóban vízi játékokkal, de hidegben is számos kiállítás, koncertek várnak. Az olimpiai stadionhoz közel a BMW-Welt futurisztikus épülete egy hatalmas kiállítótermével várja az autórajongókat, ahol az érdeklődők mindenféle autókat megtekinthetnek a cég teljes arzenáljából, a luxus Rolls-Royceoktól kezdve az elektromos autókon át a klasszikus Minikig.

Originally built for the 1992 Olympic games, this place is still home of lot of great stuff, including concerts, sport games, exhibitions. Have to say it became my favourite area of the city. In summer, you can relax in the beautiful park, play with water games, but there is also plenty of entertainment for colder days. The futuristic building of the BMW-Welt (BMW world) is waiting for car fanatic visitors with an exhibition starring the whole range of the company’s products, including the luxury Rolls Royce, electronic cars and the classic Minis.

munchen302.jpg

munchen268.jpg

munchen255.jpg

munchen275.jpg

Nymphenburg kastély

A Wittelsbach család nyári rezidenciájának épült barokk stílusú kastély és az azt körülvevő meseszerű park kötelező kastélyrajongóknak. Amennyiben kevés időnk van, érdemes lehet csak kívülről is körbejárni, de ha rászánunk néhány órát, 11,5 Euróért nem csak a kastélyt, de a benne található múzeumokat, többek között a porcelánmúzeumot és az úgynevezett Schönheitsgaleriet is felfedezhetjük.

The summer residence of the Wittelsbach family with it’s baroque style and enchanting park is a total must-see for castle fanatics. If you don’t have much time, it is still worth to check out the place from the outside, but if you have a few hours  and 11,5 Euros for the ticket, the palace and the museums inside are quite impressive.

munchen200.jpg

munchen288.jpg

munchen242.jpg

Englischer Garten

Az angol kert egy a város észak-keleti részén, hatalmas területen lévő, gyönyörű park. Én eredetileg a Chinesischer Turm miatt szerettem volna mindenképpen meglátogatni, de maga a park összességében mind szépségével, mind méretével is lenyűgözött.  Összehasonlításképpen: közel háromszor akkora, mint a londoni Hyde Park. A Kínai Toronynak ma már egy másolatát láthatjuk, miután az eredeti a II. világháborúban elpusztult.

The Englisher Garten is one of the world’s biggest urban park, located on the Nort-Eastern part of the city. I originally just wanted to visit it to see the Chinesischer Turm after some German guys recommended the place and the beergarden around it, but in general the park amazed me with it’s beauty and size. As a comparison, it is 3 times bigger than Hyde Park. The current Chinese Tower is an exact copy of the original, which was destroyed in the 2nd World War.

16_54_05_pro_copy.jpg

Marienplatz

A város főtere, aminek két oldalán mind a régi, mind a 1.század végén épült új városházát megcsodálhatjuk.

The main square of the city is full of absolutely enchanting buildings, including the old and a new Town Hall.  

munchen132.jpg

munchen140.jpg

munchen160.jpg

munchen188.jpg

munchen131.jpg

Hofbrauhas München

A világ leghíresebb sörcsarnoka. Ha a városban jársz, minden útikalauz azt sugallja, hogy még akkor is érdemes meglátogatni, ha nem szereted a sört. Hogy őszinte legyek, nekem kicsit csalódást okozott.

Mi csak rövid időt töltöttünk ott, mert érdekelt, hogy néz ki az épület, de a hely eléggé levegőtlen volt, és a meleg kissé elvette a kedvünket a helytől. Az épület alapvetően nagyon szép és belülről is érdekes lehet, de nyáron vagy hétvégéken, amikor különösen sokan keresik fel a helyet, csak a tényleg elkötelezetteknek ajánlanám. 

The most famous beer hall of the world. If you are in the city, all city guides say it’s a must-see, even if you dislike beer, but to be honest, I wasn’t really impressed. We spent about 5 minutes there, but it was really hot and there was not much air. The building looks impressive tho, so it’s worth a quick visit, but I’m not sure I would recommend it for dining unless you are a beerfanatic.

munchen164.jpg

munchen177.jpg

munchen165.jpg

 munchen172.jpg

Ti voltatok már Münchenben? Ha igen, mi volt a kedvenc helyetek?

Have you been to Munich? If yes, what was your favourite place there?

 

Hétvége Toulouseban

Hétvége Toulouseban

Hétvége Toulouseban

Londonba szeptemberben beköszöntött az ősz, annak minden hideg-esős nyűgös velejárájával, én pedig még nem voltam készen elengedni a napsütést erre az évre.

Kis nézelődés után úgy döntöttünk egy barátnőmmel, hogy Dél-Franciaországba indulunk. Toulouse felé vettük az irányt, Carcassone, Beziers és Valras-Plage érintésével.

Toulouse, La Ville Rose, az első pillanattól kezdve elvarázsolt. Az a romantika, amit sokan Párizshoz társítanak, szerintem itt sokkal jobban érződik, és ha választani kéne a kettő között, én Toulouset választanám.

Hogy miért?

A szállások kedvezőbbek, az utcák kevésbé szemetesek , jobb a közbiztonság, a  művészhullámot pedig még nem nyomta el a turisták áradata, élhetőbbnek tűnik és még sorolhatnám. Persze, se Disneyland, se Eiffel-torony, de a macskaköves utcák és a vöröses-rózsaszín épületek így is garantáltan elvarázsolnak.

1-toulouse.jpg

Látnivalók

Oké, ha ott vagyunk, mit érdemes megnézni?

Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek az 5 kedvencemet, amit szerintem mindenképp:

Church of  Les Jacobins és Couvent of Les Jacobins

A városközpont szívében téglából, gótikus stílusban épített templom és az ahhoz kapcsolódó konvent számomra Toulouse stílusának egyik kedvenc képviselóje. Mind a templom, mint a kert csodaszép, ingyenesen látogatható,a központban sétálva könnyen gyalogosan megközelíthető.

toulouse_jacobins1.jpg

toulouse_jacobins2.jpg

toulouse_jacobins4.jpg

Place du Capitole

A város főtere, számos rendezvénynek ad otthont. A városháza épületében az önkormányzat mellett színházat is találhatunk.

toulouse_capitole.jpg

Place Saint-Pierre

A folyó mellett a művészek lelőhelye. Vásárolhatunk festményeket az alkotóktól, fotókiállításokat láthatunk, és nézhetjük, ahogy a naplementében a Pont Saint-Pierre visszatükröződik a Garonne folyó tükrében. Romantikus lelkeknek kötelező, kevésbé romantikusok számos pubot és alacsonyabb árszínvonalú éttermet/gyorséttermet találhatnak.

img_5412_copy.jpg

toulouse_sunset.jpg

Saint-Sernin Bazilika

A Santiago De Compostelaba vezető zarándokút egyik legszebb és legfontosabb állomása, a Unesco Világörökség része.

toulouse39.jpg

toulouse40.jpg

Jardin des plantes

Egy gyönyörű, nagy botanikus kert tele érdekes szobrokkal, szökőkutakkal, mesterséges vízeséssel és a hozzá tartozó állatvilággal. Ingyenesen látogatható, napközben reggel 8 és este 9 között.

toulouse_jardin1.jpg

toulouse_jardin2.jpg

toulouse_jardin4.jpg

toulouse_jardin3.jpg

 Vendéglátás

Sok volt a városnézés, hol együnk?

Boulevard de Strasbourg

A Jeanna D’Arc és Jean-Jaurés metromegálló között a főútnál sétálva számos jó éttermet találhatunk, a visszafogott, pub utánérzésűtől kezdve az elegánsabb helyekig.

Park De La Daurade

Egy pillanat alatt olyan érzésem lett, mintha az Erzsébet-téren lennék Budapesten . A parkban remek a hangulat, mikor ott voltunk, egy kifejezetten jó utcazenész társulat játszott. Akár padokra is ülhetünk, és ott is elfogyaszthatjuk a hely vendéglátóegység által kínált borokat, tapasokat, de az igazi életérzésre vágyók úgyis a folyópartot fogják célbe venni, remek kilátással a Pont Neuf-re.

A park szomszédságában találhatjuk a Notre Dame Bazilikát is.

img_5377_copy.jpg

toulouse_park.jpg

Vieux Quartier

Az óvárosban sétálva számos jó étterembe lehet botlani.

Személyes kedvencek:

Secrets de Pain

Sütemények, torták, fánkok, a helyihez képest kedvező áron, jó minőségben és csodás ízekben. Mi kétszer is visszamentünk desszertért.

img_5375_copy.jpg

La Santine

Családi vállalkozás, finom ételek kreatívan elkészítve, vacsorára vagy ebédre ajánlott.

La Parisien

Ha tipikus francia reggelire, kávéra vagy borokra vágyunk, jó választás lehet.

Az éttermekkel kapcsolatban itt felhívnám a figyelmet arra, hogy érdemes előre megnézni a nyitvatartást, 10-ből 9 hely ugyanis napközben ebéd után bezár, és csak este 7 körül nyit ki vacsorára.

Néhány helyen nem beszélnek a francián kívül más nyelven, vagy nem szeretnének, de ez nem jelentett akadályt. Vegetáriánusoknak is bőven van választék éttermek terén, de a mandulatejes/szójatejes lattének még a gondolatáról sem hallottak, laktóz vagy gluténérzékenység esetén úgy éreztem, hogy a legtöbb helyen gondban lennék. Bort kedvelőknek a hely igazi paradicsom, kedvező áron kínálnak nagyon jó házi borokat az éttermekben.

Közlekedés:

Bár mi leginkább sétáltunk, mert minden viszonylag közel volt, a helyi tömegközlekedés rendkívül kedvező, a reptérre is kb 2 Euroért juthatunk el vele.  Amennyiben nem szeretnénk átszállni, vagy félünk, hogy eltévedünk, a központtól nem messze lévő buszpályaudvarról 20percenként indulnak közvetlen reptéri buszok, ezeket 8 Euroért vehetjük igénybe egy útra.

A buszpályaudvarról és a mellette lévő vonatállomásról naponta többször indulnak belföldi járatok számos más csodás kisvárosba, ha több időnk van, érdemes lehet például egy napra Carcassonéba is elugorni innen. Mi az időzítés miatt egy carsharerel mentünk tovább- Blablacar viszonylag népszerűnek tűnik a környéken, így jutottunk el Carcassoneba és Beziersbe is, amiről később mesélek. :)

Ti voltatok már Dél-Franciaországban? Ha igen, mi volt a kedvenc helyetek?

Egy nap Kaunasban/ One day in Kaunas

Egy nap Kaunasban/ One day in Kaunas

Egy nap Kaunasban/ One day in Kaunas

Ahogy egy korábbi beszámolómban írtam, nyáron egy hosszú hétvégét töltöttünk Litvániában egy barátnőmmel. Bármerre járunk, szeretünk minél több helyet felfedezni és kihozni a maximumot az időből, ezért a háromból két napra is kirándulást terveztünk, az estéket Vilniusban töltve, ahol a szállásunk is volt. Trakairól és az ott látott meseszerű várról már korábban írtam, ezúttal második utunk helyszínét, és egyben az ország második legnagyobb városát,  Kaunast szeretném bemutatni.

A városka sok dologban hasonló Vilniushoz, de kisebb, így egynapos, pihenős-sétálgatós-kávézgatós-vásárlós napra jó úti cél lehet.

As I wrote in a previous blogpost, we spent a long weekend in summer in Lthuania with a friend of mine. We like to max out the time and discover as many places as possible, so we decided to take 2 daytrips from Vilnius where our hotel was. I already wrote about Trakai and it's fairytale castle, now I would like to introduce Kaunas, the second biggest country in Lithuania to you.

Megközelítés /How to get there

Mind busszal, mind vonattal kb. másfél óra alatt tudunk odaérni Vilniusból. Mi a buszt választottuk, amik kifejezetten modern, kényelmes választásnak bizonyultak, ingyenes WIFI-vel és légkondival a fedélzeten. A jegyeket online, a buszpályaudvar pénztárában vagy a buszvezetőtől is megvásárolhatjuk, kb 6-8 Euroba kerülnek. A városnak egyébként saját reptere is van, ahol Londonból a Ryanair járataival naponta többször, kedvező áron juthatunk el.

Both with bus and train it's around 1,5 hours to get to Kaunas from Vilnius. We choose the bus which we found really comfortable and modern, with onboard wifi and toilets the 6-8 Euros what it costs seemed reasonable. Tickets can be purchased from the driver or on the bus station. 

Programajánló/ Things to do

Kaunas vára/ Kaunas castle

Első utunk itt is a Neris folyó partján álló várhoz vezetett. A gótikus stílusú épületnek sajnos ma már csak egy töredéke és az is üresen áll, de ha erre járunk, érdemes megnézni.

A folyóparton, közvetlenül a vár alatt rendkívül érdekes szobrokat találhatunk, amelyek közül némelyik ülőalkalmatosság funkciót is betölt.

First we headed to the castle by the side of the river Neris. The castle was built in a gothic style, now unfortunately only parts of it are visible, but despite of it standing there empty, it's worth a visit while we are in the city.

kaunas7.jpg

kaunas8.jpg

kaunas9.jpg

kaunas11.jpg

Óváros/ Old town

Az óvárosban sétálva Vilniushoz hasonlóan itt is számos kis kávézót, éttermet és templomot találhatunk. A kedvencem a neobizánci stílusban épült Szent Mihály Arkangyal templom volt.

Pár dologban hasonló a fővároshoz, de összességében Vilnius óvárosa nekem picit jobban tetszett, jobb állapotban vannak az épületek és nagyobb a választék programok terén. 

While walking around in the old town, we can find many nice cafes, restaurants and churches. My favourite was the Saint Michael Arkangel Church. It has many similarities to Vilnius, but in the general I liked the old town of Vilnius a little more, as the buildings are in a better condition and there are more things to do.

 

kaunas2.jpg

kaunas4.jpg

kaunas5.jpg

kaunas1.jpg

kaunas29.jpg

Streetart-túra/ Streetart walk

A régi stílusú épületek mellett itt is számos érdekes modern falfestménnyel találkozhatunk.Aki olvasta már korábbi bejegyzéseimet, tudhatja, hogy imádom az érdekes, színes falfestményeket, és bármerre járok, igyekszem felfedezni a helyi streetartot. Kaunast ebből a szempontból kifejezetten érdekesnek találtam, néhány fotót a kedvenceimből itt láthattok:

Besides of the old pretty buildings you can find some very interesting and modern murals. If you follow my journey, you know that I love murals, and wherever I go, I try to discover the local streetart. I found the streetart in Kaunas very interesting, you can find some of my favouritey here:

kaunas25.jpg

kaunas23.jpg

kaunas6_1.jpg

Ti voltatok már Litvániában? Ha igen, mit gondoltok róla?

Have you been to Lithuania? If yes, what did you think of the country?

Ibiza

Ibiza

Ibiza

ibiza9.jpg

Ibiza szigete, katalán nevén Eivissa Spanyolország keleti partjánál, a Földközi-tengeren található.

A legtöbb embernek a hatalmas nyári bulik jutnak eszébe először Ibizáról, de előszezonban ez egy nagyszerű hely azok számára, akik pihenésre és kikapcsolódásra vágynak.

Először 2013 Áprilisában látogattam ide, és rögtön tudtam, hogy vissza szeretnék jönni. Idén egy hétvégére sikerült eljönnöm barátaimmal a főszezon elején, és biztosan mondhatom, nem ez volt az utolsó alkalom, hogy megvetettem a lábam ezen a nyári álomszigeten.

The island of Ibiza, or in its Catalan name Eivissa is located just off the East Coast of  Spain in the Mediterranean sea.

Most people associate Ibiza with the huge summer parties, but in off-season it is an amazing place for people who are looking to relax and unwind in a beautiful place.

The first time I visited back in 2013 April, I absolutely fell in love with its style and I knew I wanted to go back. This year, I spent a weekend with friends in the beginning of the party season, and I can say it definitely won’t be the last time I set foot in this little summer paradise.

Közlekedés/ Getting around

ibiza2.jpg

Alapvetően a szigeten nincsenek nagy távolságok és egyszerű közlekedni. Mi először autót béreltünk, mert nem szerettünk volna semmihez alkalmazkodni. Annak ellenére, hogy az autókölcsönzőt a hotelünk ajánlotta, meglepődve tapasztaltuk, hogy az összes papír spanyolul volt, és a kölcsönzőt üzemeltető urak is mérsékelten beszéltek angolul. Alapfokú spanyoltudásommal szerencsére sikerült gond nélkül mindent megbeszélnünk, de őszintén kissé zavart, hogy olyan dokumentumot írok alá a bérlésnél, amit nem értek teljes mértékben. Főszezonban sokkal több kölcsönző van nyitva, valamint egész évben sokféle busz közlekedik a forgalmas helyek között. A buszjegyek ára kedvező, és függ a megtett távolságtól is.

The island itself is tiny, there are no really big distances. We have chosen to rent a cheap car and were driving around for the first time, so we could explore everything when we wanted. Although our hotel recommended the place where we rented the car, I have to mention here that all of the documents were fully in Spanish and even the guys at the rental shop did not fully understand English. I managed to communicate all necessary details with them in Spanish and in the end we had no problem,  but I did feel a bit uneasy to sign a document I did not fully understand.

In high season in general there are a lot more things open so I believe it would not have been  a problem, but we first visited in April, so had to count with the limited options.

If you are more into partying, there are a number of buses going between the most popular places. The bus ticket prices are reasonably cheap and are dependent on the distances covered.

Előszezon vs főszezon/ Off-season vs peak

ibiza1.jpg

Március és május közepe között a sziget szunyókál. Az előszezon egyenlő a nyugalommal, alacsonyabb árakkal és a főszezontól különböző látogatókkal. Nyugdíjas britek, romantikus nyaralásra vágyó párocskák inkább fordulnak elő mint partykirályok. Az utak szinte üresek, egy élmény vezetni és mindig van hely az éttermekben. Az időjárás már áprilistól nagyszerű lehet strandolásra, mielőtt a bulizók megszállják a strandokat, szóval ha nyugalomra vágysz, az előszezon neked való lesz.

Májustól  egyes szórakozóhelyek és partihajók már nyitva tartanak, és készülnek a júniusban tetőző főszezonra. Budapestről a Wizzair járataival juthatunk el a legkedvezőbben Ibizára, én Londonból a Ryanair járatait találtam eddig a legkedvezőbbnek.  Az éttermek árai drágábbak, mint általában Spanyolországban, de tőleg ebédidőben alálhatunk kedvező ajánlatokat, ha pedig alacsony költségvetésből szeretnénk kihozni a nyaralást, akkor számos vegyesbolt, mint például a Lidl lehet segítségünkre ha az apartmanunkban főzéshez keresünk hozzávalókat.

 Between March and the middle of May the island is on siesta vibe. Off-peak means calmness, much lower prices and a very different segment of visitors. Retired Brits, couples seeking a romantic holiday are much more to be found than party animals from around the globe. You can find gorgeous hotels and apartments with a view to the sea for bargain prices. There will be rarely anyone on the road, driving is super quick and relaxed and there is always a table in the restaurants.

The weather can already be great from April, even before thebig clubs open and partygoers invade the beaches, so if you are looking for a relaxing time, that is the season to go.

From the middle of May clubs, partyboats and more bars start to operate to prepare for the big season starting in June. Still many low-cost airlines like Ryanair are flying from London (I just want to say here to stay away from Monarch, I will write another blogpost about my bad experiences later) but the average prices for everything start going back to normal.  I found eating out absolutely reasonable, but if you are on a tight budget, there are many cheap grocery shops around like Lidl, so it can be easy to cook in your apartment or just bring a sandwich to the beach. 

Programajánló/Things to do

Sétálj fel a várba/ Walk up to the Castle of Ibiza

ibiza5.jpg

Az Eivissa szívében található vár igencsak megéri a sétát. A dombtetőről kiváló kilátás nyílik a városra és a kikötőre, ami az Unesco világörökság tagja.

Located in the heart of Eivissa, the beautiful castle is well worth the walk. When you got up, the top offers a great view to the town and the port, which is part of the Unesco World Heritage sites.

ibiza8.jpg

ibiza3.jpg

Strandolj/ Go to the beach

Mi próbáltunk minden nap különböző helyeket felfedezni, a Cala Comte, Cala Saladeta és a Cala Bassa a legkedveltebbek a látogatók között.

We tried to visit different beaches every day, the Cala Comte, Cala Saladeta and the Cala Bossa are amongst the most popular ones.

ibiza7.jpg

img_3523_copy.jpg

Próbálj ki vízi sportokat/Try water sports

Jetski, banana, kajak, szörf- mondj egyet amit szeretnél, szinte mindenre van lehetőség.

Jet ski, banana, kayaking, surfing-you name it, you can find all the fun here.

ibiza4.jpg

Bulizz nappal és éjjel/Party day and night

ibizarocks.jpg

Bár a legtöbb szórakozóhely viszonyleg későn nyit, és a legnagyobb djk csak hajnali 1-2 között lépnek fel, főszezonban mindig van lehetőség napközben is bulizni. Kalandvágyóbbaknak a bulihajók ajánlottak, némelyik különböző vízi sport lehetőségeket is kínál, de a nyugisabb szórakozásra vágyók is, számos beach bar és nappali szórakozóhely közül választhatnak. A legnagyobb buliközpontot Eivissa és St Antonio jelentik, a parton sétálva lépten-nyomon promóterekkel találkozhatunk. Érdemes elővételben jegyeket venni, néhány eladó akár az online jegyáraknál kedvezőbb lehetőségeket is tud ajánlani. Alapvetően a jegyárak viszonylag magasak, úgyszint a szórakozóhelyen vásárolt italok árai, beleértve például a vizet.

While clubs open quite late, and the biggest djs usually start after 1-2 am, there is always a chance to find a party even in the daytime. If you are looking for some adventure, go on a party boat- some of them even offer water sport activities and can be great fun. Alternatively, plenty of beach bars and day clubs are welcoming those partygoers who would like to dance the day away.

The biggest party hotspots are Ibiza Town and St Antonio, walking on the beach you can find promoters everywhere. It is worth to buy tickets before going to a club, and some promoters can also offer special deals. Club tickets are generally quite expensive, and so are all drinks (including water) inside the clubs.

Nézd meg a naplementét a Cafe del Marnél/Watch the sunset by Cafe del Mar

ibiza6.jpg

Ez az ikonikus hely bár kissé elcsépeltnek hangozhat, de a Cafe del Marból szűrődő dallamokkal együtt tényleg nagyszerű arra, hogy az ember átadja magát a naplemente varázsának.

 This iconic spot truly offers one of the best places to watch the sunset from. The chilled music contributes very well to the experience.

cafedelmarsunset.jpg

Voltál már Ibizán? Ha igen, mi tetszett a legjobban?

Have you been to Ibiza? If yes, what was your favourite spot?

Coventry

Coventry

Coventry

Amikor éppen nem utazom el messzebbre és lehetőségem van rá, szívesen megyek egynapos kirándulásokra, ezúttal a Londontól északra található Coventry volt a célpont.

When I’m not on a trip in foreign countries and have the time I love to go on daytrips around England. This time the destination was Coventry, in the heart of the country.

Utazás / How to get there

Londonból kb 2 óra az út vonattal vagy busszal, a National Express valamint Megabus is kedvező áron kínál jegyeket naponta több indulással.

A városkát a kis távolságok miatt elsősorban gyalog ajánlom felfedezni, a legtöbb látnivalóhoz a buszpályaudvartól egy kb. 15 perces séta vezet.

The journey from London is about two hours by bus or train, but there are good connections from Watford, Birmigham and Manchester too. I chosed to go by coach, both Megabus and National Express offer cheap rides more times a day. When you get there, the easiest way to discover the place is to walk around, most of the things to see are in about 15 minutes distance from the train station.

 

dsc04080_copy.jpg

Látnivalók / Things to see

Katedrálisok nyomában / Chasing cathedrals

Bár nem tartom magam vallásosnak, utazásaim során szívesen veszem célba a környéken található katedrálisokat szépségük miatt.

I don’t consider myself as a religious person, but I love to visit cathedrals on my travels because of their beauty.

_mg_7429_copy.jpg

Coventryben járva sem volt ez másképp. A jelenlegi katedrális a régi és az új gyönyörű kombinációja.

The Coventry Cathedral is a great combination of old and new.

_mg_7584_copy.jpg

dsc04017_copy.jpg

Az eredeti Szent Mihály katedrális nagyrészt az 1940. november 14-én történt bombatámadások áldozata lett. London, Plymouth és Hull mellett Coventry is jelentős károkat szenvedett a háború alatt. A Luftwaffe bombatámadása során a gyújtóbombák a katedrálist is eltalálták, mostanra csak az oldalfalainak romjai maradtak meg, amik 2011-ben felkerültek a WMF leginkább veszélyeztetett műemlékeket felsoroló listájára.

The original Szent Michael Cathedral became the victim of the bombings on the 14th of November 1940. Besides London, Plymouth and Hull Coventry also suffered huge damages during the war. When the Luftwaffe released their bombs  they also hit the cathedral. Now only the side wall remain in place, these made to the list of WMF in 2011 as one of the cultural heritage sites which is under the biggest risk.

 

_mg_7441_copy.jpg

_mg_7442_copy.jpg

Az új Szent Mihály székesegyház építése 1956-ban kezdődött a skót Basil Spence építész tervei alapján. Számos nagy jelentőségű műalkotást találhatunk itt, többek között a világ legnagyobb Jézust ábrázoló falikárpitját. Bár a legtöbb, a régi katedrális falai között található szobor számomra kissé ijesztőnek és groteszknek hatott, Josefina de Vasconcellos Megbékélés című szobrát én is érdekesnek találtam.

The building process of the new Church of Szent Michael started in 1956 based on the plans of the Scottish architect, Basil Spence.  

There are many great works of art here, including the world's largest wall portraiture of Jesus. Although most of the statues found between the old cathedral's walls were somewhat frightening and grotesque for me, I found Josefina de Vasconcellos's statue Reconciliation quite interesting .

dsc03975_copy.jpg

dsc04037_copy.jpg

Coventryt régen a három torony városaként is emlegették amiatt, hogy három magas templomtornya nagyobb távolságból is kiemelkedett a lakóépületek és üzletek közül.  Ezek a tornyok a Szent Mihály székesegyház mellett a  közelben lévő Holy Trinity Church valamint a mára részben lerombolt Christ Church voltak.

Coventry has long been known as the city of the three towers because of the fact that three church's towers extended out of the residential buildings and shops from a distance. These towers are St. Michael's Cathedral,  the nearby Holy Trinity Church and Christ Church, which was partially demolished since.

dsc04070_copy.jpg

dsc04058_opy.jpg

Coventryből ered.. / Origins from Coventry..

 

Mondás- „Coventrybe küldeni valakit” / The phrase of sending someone to Coventry

 Mikor meséltem barátaimnak, hogy Coventry lesz a következő úticélom, valaki tréfásan megjegyezte: Téged meg ki küld Coventrybe?

Miután utánanéztem, kiderült, hogy a kifejezés viszonylag széles körben használt itt főleg az idősebb generációk körében, lényegében azt jelenti, mikor valakit elkezdenek levegőnek nézni, nem  válaszolnak neki és kerülik a vele történő interakciót. Amint egy barátom rámutatott, a jelenség napjainkban is gyakori, csak a Tinder-társadalom röviden ghostingnak hívja. 

  A szólás eredetével kapcsolatban többféle mendemonda létezik, de valószínű, hogy az 1640-es angol forradalom idejéből ered. Francis Grose szlengszótárában, a „The Dictionary of a Vulgar Tongue”-ban a következőképp magyarázza jelentését: egy büntetés katonák között, amit azokra mértek, akik nem megfelelő, engedetlen magatartást tanúsítottak, ám bűnük nem volt érdemes arra, hogy a katonai bíróság foglalkozzon vele. A személy, akit ”elküldtek Coventrybe”, távol levőnek számít, senki nem beszélhet vele vagy válaszolhat kérdéseire, kivéve ha az szorosan a munkájához kapcsolódik. Megfelelő viselkedés tanúsítása esetén a büntetés visszavonásra került, és az emberek úgy fogadták a büntetettet, mintha csak most tért volna vissza Coventryből.

Ezt a verziót egy mai szituációban tipikus párkapcsolati játszma: amikor valami rosszat mondtál, a nőd átvált jégcsapretek üzemmódba, és csak akkor szól hozzád, ha megkér, hogy vidd le a szemetet. Majd elrohansz virágot venni és bocsánatot kérsz, ő pedig előadja, hogy jaj édes úgy hiányoztál. :D

When I told some of my friends that my next destination is Coventry, they jokingly asked- who sent you to Coventry?

There are diefferent theories about the origin of this phrase, buti t is possible that events int he English Civil War in the 1640-s played part. As Francis Grose wrote in The Dictionary of Vulgar Tongue, the term was defined as a punishment inflicted by officers of the army when they have been guilty of improper behaviour not worthy of the cognizance of a court martial. „The person sent to Coventry is considered as absent, no one must speak to or anser any questions he asks, except relative to duty”. On a proper submission the penitent is recalled and welcomed as he just returned from Coventry.

To translate it to a situation nowadays, it’s basically when you do something wrong and bae acts cold and only talks to you when she wants you to take out the garbage. Then you go and buy flowers and stuff and she’s like he sweetie I missed you as you were just coming back from a holiday and she hasn’t seen you for ages.

Lady Godiva legendája/ The legend of Lady Godiva

A városka központjában található az az órajáték, ami Lady Godiva és az utána leselkedő szabómester történetét meséli el.

The center of the town is home of the clock game that tells the story of Lady Godiva and Peeping Tom.

_mg_456.jpg

A 13. századi legenda szerint a hölgy megsajnálta a városka polgárait, amiért a férje igen súlyos adókkal sújtotta őket. Férje, Leofric viccelődő kijelentésére, miszerint ha meztelenül végiglovagol a piactéren, megfontolja a kérését, arra utasította a hely lakóit, hogy zárkózzanak be, ne hagyják el a házat és ne leselkedjenek, majd csupán a haja takarásában végiglovagolt a téren. Szinte mindenki eleget tett kérésének, kivéve egy Tom nevű szabót, aki megleste, majd engedetlensége büntetéseként nagy fájdalmak között megvakult.

Hát srácok, nem árt számolni azzal, hogy a nők néha véresen komolyan vesznek dolgokat.

According to the legend from the 13th century, the lady felt sorry for the citizens of the town because her husband hit them with heavy taxes. After her husband, Leofric'sjokingly said, that if she rides through the marketplace naked, he would  consider her request of lowering the taxes, she instructed the residents of the place to lock in, do not leave the house and not watvh her, and then rode through the town only cvered by her hair. Almost everyone accepted her request, except for a tailor named Tom, who was blinded by the pain he got as a punishment for disregarding the request.

Well guys, brace yourself when trying to mess with someones dignity, some women take their words seriously.

 

_mg7459.jpg

Az órajátékhoz közel látható a hölgyet ábrázoló lovasszobor is. Lady Godiva számos műalkotást és zeneszámot ihletett, valamint róla kapta márkanevét napjaink egyik híres csokoládégyártója is.

Near the clock game you can also found the statue of the lady. Lady Godiva has inspired many pieces of art and music, and one of the most famous chocolate makers named their brand after her.

dsc04063_copy.jpg

_mg_7367_copy.jpg

A város közkedvelt a diákok körében, két egyetemmel is büszkélkedhet, valamint az itt található, számos csodás régi autót felsorakoztató Közlekedési Múzeum és a katedrális közelében található Herbert Művészeti Galéria is sokak által látogatott látványosságok közé tartozik.

The city is popular among students, it boasts two universities. The Museum of Transportation, which houses a number of wonderful old cars, and the Herbert Art Gallery near the cathedral, are also popular attractions amongst tourist.

Bónusz tipp:

Ha szeretitek az édességet, a buszpályaudvar szomszédságában lévő Sprinkles Gelato fagyizót imádtam, és a gofrijaikat is elfogulatlanul ajánlani tudom. Vigyázat: a fagyigombócokat gigantikus méretekben adják :)

Bonus tip:

If you have a sweeth tooth, there is a place called Sprinkles Gelato next to the bus station. They serve delicious giant ice cream scoops and waffles-not a sponsored post I just loved their ice cream :D

Lake District

Lake District

Lake District

A UNESCO vasárnap, 2017 július 9-én közzétette új listáját az immáron a világörökség részét képező helyekről. A lista egyik szereplőjét, az Anglia észak-nyugati részén található Lake Districtet szeretném most Nektek bemutatni, ami csodaszép tavaival, zöldellő erdőivel és hófödte csúcsaival méltán foglal helyet az immáron 1073 fős gyűjteményben.

On Sunday UNESCO released it's new list of places which became a member of their world heritage sites. This time I would like to show you one of these new members, the Lake District in Cumbria, located in the northwestern side of England. With it's wonderful lakes, lush forests and snowy peaks this picturesque area truly deserves to be on that list.

img_3126_copy.jpg

Akár aktív, kirándulós-sportos kikapcsolódásra vagy pihenésre, szórakozásra, esetleg romantikus hétvégére vágyunk, a Lake District remek úti cél lehet minden korosztály számára.

A hegymászás, biciklizés vagy vízi sportok szerelmesei ugyanúgy megtalálhatják számításukat, mint azok, akik csak a természet nyugalmát keresik.

No matter if you are after a sporty trip, hiking, relaxation or a romantic weekend, the Lake District is a good destination for travellers in all ages.

The lovers of climbing, cycling or water sports can similarly find their thing as those who just want to unwind in the nature.

_mg_4023_opy.jpg

Megközelítés

A nemzeti park legszebb helyeit legegyszerűbben autóval közelíthetjük meg. A legközelebb lévő repterek Manchesterben vagy Liverpoolban vannak, ahova a Ryanair illetve a Wizzair járataival kedvező áron repülhetünk Budapestről.  Ha autót bérlünk, kb 1-2 óra vezetéssel számoljunk innen attól függően, hogy a nemzeti park melyik részéhez igyekszünk.   

How to get there

The easiest is definitely to drive and walk as the most beautiful places are not accessible by public transportation.

The drive was about 7-8 hours from London, but Manchaster and Liverpool is reachable in 1-2 hours, depending on which side of the national park we would like to go. 

Kedvencek a Lake Districtből 

My favourites from the Lake District

Coniston

_mg_3922_opy.jpg

A nemzeti park déli részén lévő hely egyike a sok kiváló célpont közül a környéken a vízi sportok szerelmeseinek. Kedvező áron tudunk kajakot, kenut, vagy ha nagyobb társasággal vagyunk csónakot esetleg motorcsónakot bérelni, de ha másra bíznánk a vezetést, benevezhetünk egy hajókirándulásra is.

The place which is located on the southern part of the national park is a perfect spot for people crazy about water sports. There is a possibility to hire a kayak, boat or motor boat for a good price, but if we would prefer someone else driving, we can go for a cruise on the lake.

_mg_3904_copy.jpg

_mg_3920_opy.jpg

Windermere

Egy kedves kis falu, éttermekkel, nagyszerű fagyizókkal és boltokkal a tó partján.  Itt is bérelhetünk csónakot, illetve gyerekeknek kifejezetten élvezetes lehet, ha meglátogathatjuk  Beatrix Potter világát Nyuszi Péterrel és társaival.

This cute little town has a lot of great restaurants, ice cream and souvenir shops. We can also hire a boat here, but if we are going there with children, the world of Beatrix Potter will be our top destination, where we can meet Peter Rabbit and his friends. 

_11_33_52_pro.jpg

Scafell Pike

img_3133_copy.jpg

Anglia legmagasabb (978 méter) csúcsa a kirándulók egyik legnépszerűbb célpontja. A csúcsra érve nyáron is találkozhatunk hóval, így ha oda készülünk, számítsunk rá, hogy mind a négy évszakkal találkozhatunk egy nap alatt.

The highest peak of England with 978 meters is the most popular destination for hikers. On the top you can find snow even during the summer, so if you are planning to go here, you need to be prepared for all 4 seasons. 

Helvellyn

_mg_4086_opy.jpg

Anglia második legmagasabb (951 méter) csúcsáról egészen elképesztő kilátásban lehet részünk.

"Jött egy felhő s leszállt közénk"

Helvellyn is the 2nd highest peak of England with it's 951 meters. While it doesn't seem too high, it still offers an absolutely breahtaking view on the way up.

_mg_4090_opy.jpg

Állatvilág / Wildlife

_mg_3980_copy.jpg

A csodás természeti képződményeken kívül a park állatvilágban is gazdag, akik eddigi tapasztalataim szerint meglehetősen nyugodtan fogadják a hozzájuk közel merészkedő látogatókat.

The park has an amazing wildlife with animals who seem to be very friendly and used to the visitors.

_mg_3986_opy.jpg

Ő például kifejezetten modell alkatnak bizonyult:

This guy here for example was a born supermodel

_mg_3985_cpy.jpg

 Fesztiválok és más események

Aki bulira, szórakozásra vágyik, az is megtalálhatja a neki való helyeket. Koncertek, sporttalálkozók, tóátúszás, művészeti és zenei fesztiválok is rendezésre kerülnek a nagyobb településeken. Idén volt szerencsém a már 10 éve megrendezésre kerülő Keswick Mountain Festivalon részt venni, ahol a remek hangulat mellett előadások, sportprogramok és könnyűzenei előadók szórakoztatták a látogatókat egy csodás környezetben.

Festivals and other events

Even if you are not the biggest hiker and you are rather just looking for party or other fun activities, you will find things to do. There are a lot of concerts, sport events, art and music festivals in the bigger towns like Windermere, Keswick and Kendal. This year I was lucky to attend the Keswick Mountain Festival, which was already on for 10 years now. Besides of good vibes, there were speeches, sport programs and musicians like KT Tunstall entertaining us in a truly beautiful place.

_20_01_22_pro.jpg

Voltatok már a Lake Districtben? Ha igen, hogy tetszett?

Have you been to the Lake District? If yes, how did you like it?

img_0041copy.jpg

 

 

Irány Málta! / Let's go to Malta!

Irány Málta! / Let's go to Malta!

Irány Málta! / Let's go to Malta!

_mg_8971_copy.jpg

Idén volt szerencsém egy régóta tervezett úticélra, Máltára is eljutnom. Épp egy utazásomról számoltam be egy kedves barátomnak, amikor rákérdezett: És engem mikor látogatsz már meg?

Ránéztem a naptáramra, találtam egy olcsó repjegyet egy 2 héttel későbbi hétvégére, és hamarosan már a máltai napsütést élvezhettem.

Az ország méreteinek hála akár 1-2 nap is elég lehet a felfedezésére, de szépségét tekintve, ha leültettek volna egy öböl mellett azzal, hogy egy hétig csak ezt nézhetem, azt se bántam volna.

Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek 5 kedvenc programot, amiket szívesen ajánlok minden oda látogatónak.

This year I had the luck to visit a place I wanted for a long time. I was telling about another trip to a good friend of mine who lives in Malta, when he told me I should totally visit him. So I found some cheap flights and two weeks later was already enjoying the sun at this beautiful island.

Thanks to it’s small size, the island is easily discoverable even in a few days, but because of it's beauty I would not mind even mind spending a day just sitting at a bay staring at the water.

Below I collected my 5 favourite things to do what I happily recommend to anyone visiting Malta.

1, Fedezd fel Valletta óvárosát

Málta kulturális központja az UNESCO világörökségi listájának méltó részét képezi. Kocsival ide nem lehet behajtani, így a sétálóutcákon teljes nyugalommal andaloghatunk egy fagyival az építészetet csodálva.

_mg_9062_copy.jpg

_mg_9070_copy.jpg

_mg_9082copy_copy.jpg

_mg_9072_copy.jpg

_mg_9086_copy.jpg

1,Discover the old town of Valletta

The cultural centre of Malta is also part of the UNESCO heritage sites. There are no cars allowed inside the city, which makes it even nicer to walk around, grab an ice cream and admire the architecture.

2,Kompozz át Gozora

A gyönyörű öblök, sómedencék és búvárkodásra kiváló helyszínek szigete egy kb. félórás kompúttal érhető el Málta szigetéről. A sziget nagy nyilvánosságot kapott pár hónapja, mikor az egyik turisták által legkedveltebb hely, az Azúr ablak rendkívül rövid idő alatt összeomlott. Ugyanakkor nem kell aggódni, a sziget ezek után is bővelkedik természeti látványosságokban és mindenképpen megér egy kirándulást. A Gozon töltött napunkról egy korábbi bejegyzésben már beszámoltam, ha érdekelnek az ottani kedvenc helyeimet, olvasd el ezt a bejegyzést is  :)

_mg_8960_copy.jpg

_mg_9029_copy.jpg

2,Take a ferry to Gozo

The island of beautiful bays, salt pans and great diving spots is reachable by a half an hour ferry ride. The island got big attention when the famous Azur window collapsed. No need to worry, there are still plenty of natural wonders to see and the place is definitely worth a trip.

If you would like to read more about Gozo, check out my previous post about our daytrip to the island.

3,Nézd a naplementét a vízpart mellől

A parton sétálva gyönyörű naplementékben lehet részünk. A kedvenc kilátásom a várfalak mellett sétálva, a Malta Experienchez közel és az Alsó Barakka Kertnél volt, ahonnan csodásan rálátni az ég által megfestett víztükörre és környező épületekre.

_mg_9126_copy_copy.jpg

_mg_9103_copy.jpg

3,Watch the sunset by the seaside

You can experience some beautiful sunsets by walking near the water by the fortress walls. My fave spot was near the Malta Experience and at Lower Barakka Gardens where you could see the water and the buildings beautifully painted by the sky.

4,Látogasd meg a gyönyörű Alsó és Felső Barakka Kertet

A remek kilátás mellett a gyönyörű növényzet, szobrok és emlékművek is kiemelkedővé teszik a helyet, ami egészen késő estig ingyenesen látogatható. Kiváló hely a pihenésre, nyugodt sétákra vagy egy könyvvel való kikapcsolódásra is.

_mg_9131_copy.jpg

_mg_9135_copy.jpg

_mg_9141_copy.jpg

4,Visit the beautiful Lower and Upper Barakka Gardens

Besides of the amazing view, the beautiful plants, flowers, monuments and sculptures make these places absolutely outstanding. They are free to visit and are great places to relax at, walk around or sit down with a nice book.

5,Élvezd az éjszakai életet St Juliansban

St Julians és Paceville a máltai éjszakai élet központjai, számos bárt, kávézót és szórakozóhelyet találhatunk a környéken. Remek választás lehet ugyanúgy, ha egy könnyed esti borozásra vágyunk a tengerparti sétányon, mint akkor ha nemzetközi dj-k bulijain szeretnénk áttáncolni az éjszakát.

Az öbölben lévő fordított LOVE-felirat/szobor kedvelt Instagram fotó-helyszín. Én ugyan otthon hagytam a vakumat, és elég sötét volt mikor erre jártunk, de napközben megérhet egy kattintást.

_mg_8809_copy.jpg

 5,Enjoy the nightlife in St Julians

This lovely town near the capital city is a great spot for for enjoying the nightlife around here. You can find many bars, people chatting and drinking in the cafes here. The area called Paceville is a great spot for clubbing.

The Insta-famous reversed LOVE sign is also here – I left my flash at home and it was pretty dark, but in daylight it could be worth a snap 

 _mg_9101_copy.jpg

Jártál már Máltán? Ha igen, mi volt a kedvenc helyed?

Have you been to Malta? If yes, what was your fave spot there?

_mg_9089_copy.jpg

 

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg

Luxemburg nem csak egy adóparadicsom cégek számára, hanem egy remek úti cél hétvégi kiruccanásokhoz. Elhelyezkedése Európa szívében kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy látogatását összekössük más országokkal, hiszen Belgium, Franciaország, Németország és Anglia is kevesebb, mint egy óra repülőútnyira van, de kocsival vagy vonattal is 2-3 óra alatt például Párizsba érhetünk. Különösen tudom ajánlani azoknak, akik feltöltődésre, pihenésre, romantikus hétvégére vagy kulturális kikapcsolódásra vágynak.

Luxembourg is more than a tax h(e)aven for some companies, so even if you aren't a millionaire currently trying to figure out where to keep your money, I strongly encourage you to visit this cute city. Due to its location in the heart of Europe, it's perfect for roundtrips. It's quick and easy to fly to Belgium, Germany, France or England, but you can also drive around or go by train between the countries. If you are looking for a place to relax, do a cultural roundtrip or spend a romantic weekend, this place is recommended for you. 

mg_1011_copy.jpg

Fővárosa, Luxembourg City igazi kis ékszerdoboz,  a belváros régi negyedei és erődítményei 1994 óta a UNESCO világörökségi listáján is rajta vannak.

Az egyes nevezetességek busszal vagy sétával könnyen megközelíthetőek. Egynapos bérletet 4 euróért, két órás jegyet 2 euróért válhatunk, míg szombatonként teljesen ingyenes a tömegközlekedés.

Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek a kedvenc látnivalóimat.

The capital, Luxembourg City is like a cute jewellery box, the old quarters and fortresses can be also found on the UNESCO world heritage list since 1994.

The sights are easily accessible by foot or bus. You can buy a day ticket for 4 Euro or a 2-hour ticket for 2 Euros, while on Saturdays the public transport is completely free.

Below I collected my favourite places for you.

Notre Dame katedrális /Notre Dame Cathedral

A római katolikus katedrális gótikus, egyes jegyekben reneszánsz építészeti stílusával, lenyűgőző szépségű üvegablakaival Luxemburg egyik ékköve.  

The roman catholic cathedral with its gothic (in some parts a bit renessaince) architecture, and its beautiful painted glass windows is truly a gem of the city.

_mg_1204_copy.jpg

_mg_1202_copy.jpg

Bock-szikla /Bock

A szikláról csodás kilátás nyílik az Alzettere és az azt körülvevő völgyre. Az egykori erőd alatt épült kazamaták a mai napig, belépő ellenében látogathatók. Amennyiben Luxemburg kártyát vásárolunk, az a tömegközlekedés mellett tartalmazza a belépőt ide, és a legtöbb nevezetességhez is. 

Going up you can have a great view to the river Alzette and its surroundings. The casemates below the fortress can be visited in exchange of a ticket, but the attraction is also included in the Luxembourg card, which provides free entry to most places and includes public transport.

_mg_1372_copy.jpg

_mg_1410_copy.jpg

_mg_1399_copy.jpg

Nagyhercegi palota / Palace of the Grand Dukes

Az 1572-ben épült palota a Luxemburg Nagyhercegség otthona. Ha szeretjük az ilyesmit, a palota előtt egyedül álldogáló őrrel bátran fotózkodhatunk. 

The palace was built in 1572 and it still provides a home for the Duke of Luxembourg. If you like these type of things, you can also take pictures with the lone guard while he is standing/marching in front of the building.

_mg_1415_copy.jpg

Fort Thüngen

A Kirchberg negyedben található erőd belsejében ma múzeum található, ahol az érdeklődők többek között bepillantást nyerhetnek Luxemburg egykori védelmi rendszerébe.

The fortress in the Kirchberg quarter hosts a museum and changing exhibitions inside, where the visitors can learn more about the previous defense systems of the city.

_mg_1019_copy.jpg

_mg_1292_copy.jpg

Pfaffenthal lift

Bármerre járok, igyekszem megtalálni azokat a helyeket, legyen az egy torony, vár, tetőteraszon nyílt bár vagy kilátó, ahonnan a legjobban beláthatom a várost felülről. Ez a lift egyike lett a kedvenc kilátóimnak, amellett, hogy ingyenesen igénybe vehető, a lift és a fenti kilátórész nagyszerű panorámát nyújt a városra.

Wherever I go, I try to find the best places, hills, skybars or towers or anything which offers great view to the city.

This elevator became one of my favourites. It's free to use and both the elevator and the observation level offers a great panorama. 

_mg_1127_copy.jpg

Kilátás a liftből / View from the elevator _mg_1124copy.jpg

_mg_1140.jpg

Modern építészet a Kirchberg negyeben / Modern architecture in Kirchberg quarter

A városrész számos csodás modern építészeti remekműnek az helyet. Itt találhatjuk az Európai Bíróságot, az Európai Parlament Titkárságát, az új Filharmóniát és a Modern Művészetek Múzeumát is.

This city quarter is home of many architectural masterpieces. Here we can find the European Court of Justice, the Secretaritat of the European Parlament, the new Philharmony and the Museum of Modern Arts too. 

_mg_1430_copy.jpg

_mg_1428_copy.jpg

_mg_1425.jpg

Jártatok már Luxemburgban? Ha igen, hogy tetszett?

Have you been to Luxembourg? If yes, how did you like it?

 

 

Trakai

Trakai

Trakai

A rendszeres olvasóknak már feltűnhetett, hogy nagy rajongója vagyok a váraknak és kastélyoknak, bármerre járok, igyekszem minél többet felfedezni. 

Litvániában járva egy igazi gyöngyszemre bukkantunk Trakaiban.

A kb. 5000 lakost számláló Trakai mindössze 28 km-re helyezkedik el Vilniustól, tökéletes helyszín egynapos kiránduláshoz a litván fővárosból. A kisváros lényegében vízre épült, a Luka, Totoriškės, Galvė, Akmena, Gilušis folyók veszik körül.

If you are following my adventures regularly, you've probably guessed by now that I'm a big fan of castles. Like, you know, I wouldn't hesitate to move in in one and just pretend to be a Disney princess for the sake of it. 

So we've found this absolute gem in Lithuania, in Trakai, just 28 kms away from Vilnius. Surrounded by 4 rivers, and basically built on water, this charming place is a must-go daytrip destination. 

trakai27.jpg

Megközelítés/How to get there

Vilniusból autóval, vonattal vagy busszal is gyorsan és olcsón juthatunk el Trakaiba. Mi a buszt választottuk, a buszpályaudvarról kb félóránként indulnak buszok, jegyeket az állomáson, a buszvezetőnél vagy interneten keresztül is vehetünk 1,71 Euroért egy útra.

A város nem csak a turisták, a helyiek által is kedvelt üdülőövezet. A vízpart nyugalma ideális helyszín lehet horgászathoz, piknikekhez, vidám beszélgetésekhez vagy romantikus sétákhoz.

From Vilnius it's easy and cheap to get there either by car, bus or train. We went by bus, which leaves around every half and hour from the main bus station. The tickets were 1,71 Euro one way.

The city is a big favourite both amongst locals and tourists. It's an ideal location to relax  by the water, go fishing, for a picnic, have a good chat with friends or go on romantic walks.

trakai36_copy.jpg

Trakai szigetvár/Trakai Island Castle

trakai72.jpg

A vár környékén sétálva igazi tündérmesében érezhetjük magunkat.

While walking around the castle, we can really feel like we are walking in a fairytale.

_mg_1993_copy.jpg

A várat a legendák szerint Geminidas építtette a 14. században. Az építmény három fázisban épült, miután a főépület 1377-ben súlyos támadást szenvedett, az 1400-as évek elején megkezdődtek a munkálatok két újabb szárny építésére. A 15. század elején újabb védőbástyák kerültek felépítésre, és a várfal is megerősítésre került.

trakai69.jpg

A váron belül ma kiállításokat és egy történeti múzeumot is találhatunk, amik a turisták számára belépőjegy ellenében látogathatóak. Ottjártunkkor ez felnőttek számára 7 Euro volt, az aktuális árakat és nyitva tartást a hivatalos oldalon is megtalálhatjuk http://www.trakai-visit.lt/en/museums.

A környéken számos szuvenírboltot, kézműves vásárt és éttermeket találhatunk. A kedvencünk egy a várra néző pizzéria volt, ami kedvező áron kínált helyi és nemzetközi specialitásokat.

Inside the castle we can find exhibitions and a museum, the entry fee was around 7 Euro.

There are plenty of souvenir shops, craft market stalls and restaurants nearby. Our fave was a quite high end restaurant/pizzeria, which served local and international food and had the view to the castle- still with quite low prices.

trakai76_copy.jpg

Ha aktívabb programra vágyunk, a várat körülvevő vízterületen pedig vízibiciklit, csónakot vagy hajót is bérelhetünk. Tapasztalataink alapján az utóbbi rendkívül népszerű tud lenni szülinaposok és lány/legénybúcsúk körében.

You can also rent a boat, watercycle or ship and go around the castle if you are looking for a more sporty way to spend your time. From what we have seen getting a boat has been very popular amongst people celebrating their birthday or throwing a hen/bachelors party.

trakai45.jpg

Voltatok már Trakaiban? Hogy tetszett?

Ha szeretnél több fotót és beszámolót látni Litvániáról, olvasd el a bejegyzésemet Vilniusról is! :)

Have you been to Trakai? How did you like it?

If you would like to read more about my trip to Lithuania, check out my post about Vilnius too! :)

Vilnius

Vilnius

Vilnius

vilnius9.jpg

Ha kikapcsolódásra vágyunk, finom ételekre, kultúrára  vagy csak valami újra, távol a turisták által ellepett európai fővárosok zajától, a balti államokban megtalálhatjuk azt.

A hosszú hétvégén szerettünk volna egy új országot felfedezni, viszonylag alacsony költségvetésből, így esett a választásunk Litvániára.

Az első állomásunk, Litvánia fővárosa Vilnius, az ország délkeleti részén helyezkedik el. Ha több napunk van az utazásra, érdemes lehet összekötni a gyönyörű lett főváros, Riga meglátogatásával, ahonnan számos kedvező árú busz és vonat is indul Vilniusba. A közlekedés a városon belül kifejezetten egyszerű és olcsó buszokkal vagy vonattal.

If you are looking for a nice city to unwind, have some nice food, discover the culture or just something new, far away from the crowd of tourists, stag dos and backpackers, the baltics is a great place to go to.

On the bank holiday weekend we wanted to discover a new country on a quite low budget, and this is how we found Lithuania.

Out first stop was Vilnius, the capital of Lithuania on the south-east side of the country. If you have more days it’s worth to connect it with a trip to the beautfil latvian capital, Riga. The public transport including buses and trains inside the town and to other cities is easy and cheap.

From Luton and Stansted airports there are plenty of low budget flights by Ryanair and Wizzair flying to Vilnius airport located just minutes away from the city centre.

Látnivalók /Things to see

Az 1597-ben Báthory István által alapított Vilniusi egyetem az egyik legrégebbi oktatási központ Kelet-Európában, manapság pedig az erasmusos diákok kedvelt célpontja.

The University of Vilnius is one of the oldest unis in Eastern Europe, nowadays very popular among Erasmus students.

vilnius157.jpg

Geminidas vára egy dombra épült a város szívében, ahova felsétálva remek kilátás nyílik mind a belvárosra, mind a folyóra és az úgynevezett „Little Manhattan” városrészre kiemelkedő felhőkarcolóival.

If you walk up to the hill where the Geminidas castle was built, you can get a great view to the Old Town, the river and the so-called Little Manhattan with its skyscrapers.

vilnius6.jpg

A „száz templom városa” elnevezés nem véletlen, amerre a szem ellát, számos vallási szempontból fontos épületet, templomot kolostort és katedrálist  találhatunk.

The name „City of 100 churches” is not a coincidence- everywhere you see, you will find plenty of religious buildings.
vilnius11.jpg

Részben ma is fallal határolt belvárosa  macskaköveivel, gótikus, reneszánsz és barokk épületeivel 1994 óta a UNESCO világörökségi listáját gazdagítja.

The Old town with its cobble stones, gothic, renessaince and baroque architecture is a beautiful UNESCO Heritage site since 1994.

vilnius33.jpg

vilnius35.jpg

Streetart

vilnius148.jpg

A városban sétálva számos helyen sok érdekes falfestményt láthatunk, a kedvencem egy az épület egész oldalát beborító festmény volt.

There are many interesting murals and wallpaints around the city, my favourite was one covering a whole side of a flat.

wp_20170527_14_48_18_pro.jpg

wp_20170528_15_48_43_pro.jpg

Uzupis

vilnius195.jpg

A folyó partjánál, az Old townban helyezkedik el a város művésznegyede, amit az ott lakók saját köztársasággá nyilvánítottak. A dán Christianiához hasonlóan saját szabályai, mi több alkotmánya is van, olyan pontokkal, mint például „Az embereknek jogában áll a boldogság”.

The self-proclaimed independent republic of Uzupis is the bohemian district of the city with many artists living in. Similar to Christiania Freetown in Copenhagen, the place has it’s own rules, like „People have the right to be happy”.

vilnius16.jpg

Voltatok már Vilniusban? Ha igen, hogy tetszett?

Have you been to Vilnius? If yes, how did you like it?

Egy nap Cardiffban- One day in Cardiff

Egy nap Cardiffban- One day in Cardiff

Egy nap Cardiffban- One day in Cardiff

Cardiff jóval több, mint a walesi bárdok otthona. Európa legfiatalabb fővárosa méltán híres kikötőjéről, zöldellő tájairól és a modern és tradicionális építészet keveredéséről a belvárosban. Húsvétkor egy körtúrát csináltunk Wales és Anglia több városát meglátogatva, így itt is csak egy napunk volt, de mivel a városban a távolságok elég picik, ezért bátran ajánlom a helyet egy egynapos kirándulásra.

Cardiff, the youngest capital city in Europe deserves to be famous for it's bay, the beautiful green parks, and the mix of traditional and modern architecture in the city centre. During the Easter break we had the joy of spending a day there, and explore the beauty of little city. Due to the small distances, I absolutely recommend this place for a one-day city break.

11.jpg

Utazás

Londonból vonattal vagy busszal könnyen megközelíthető, ha bevállaljuk a fapados buszos utazást, a Megabus rendkívül olcsó jegyeket kínál kb óránként a Victoria coach stationtől. Bár vannak szervezett buszos túrák is és a helyi tömegközlekedés is kedvező árú, egy napos kirándulás esetén a legjobb, ha sétálunk. A látnivalók közel vannak egymáshoz, és így könnyebben felfedezhetjük a városka rejtett szépségeit.

 How to get there and get around

It is very easy to get here from London with train or coach, we got tickets from Megabus, which goes from Victoria Coach Station almost every hour and tickets are usually super cheap. There are some organized bus tours as well as public transport, but the best is just to walk around as sights are very close to each other.

Places to visit

Sophia Gardens és Bute Park
5.jpg
A gyönyörű Bute Park és a vele határos Sophia Gardens egyike a kihagyhatatlan látnivalóknak a városban, ha kikapcsolódásra vágyunk. A parkok reggel fél 8-tól este 8-ig nyitva vannak, és ingyenesen látogathatók.

6.jpgIf you are looking for a place to relax and unwind, the beautiful Bute Park and the adjacent Sophia Gardens are an absolutely must see when in Cardiff. The parks are open from 7:30am until 8pm in the evening and are free to enter.

cardiff519_copy.jpg

A csodás növényzet mellett számos érdekes művészeti alkotást láthatunk. Ilyen például ez a fa képkeret,ami remek fotókellék tud lenni az arra látogatók számára, de érdemes megtekinteni a háttérben a Gorsedd-köveket is.

Besides of the beautiful trees and plants, there are plenty of interesting art pieces in the park. An example is this wooden frame, which can be a great prop for touristy pictures, but it's also worth to mention the Gorsedd-stones in the background.

3.jpg

Cardiff Castle

7.jpg

A belvárosban,  Bute Park határán találhatjuk Cardiff legfontosabb történelmi látványosságát. A kastélyba belépőjegy ellenében léphetünk be, ha kevés az időnk vagy nem szeretnénk belépőre költeni, kívülről csodálva is remek élményt nyújt.  Árak és további információ: http://www.cardiffcastle.com/
8.jpg
The leading heritage attraction of Cardiff can be found right in the city centre, just at the end of Bute Park. There is a small entry fee to the castle, if we are short on time or want to avoid paying it is also worth to see it from the outside.
10.jpg

Cardiff Bay and Pierhead

cardiff216.jpg

A számos étteremmel, bárral, egy mini piaccal és népszerű látványosságokkal teli öböl szórakozást nyújthat minden korosztálynak. Van lehetőség hajókirándulásra indulni, de remek időtöltés lehet a naplementét nézve vacsorázni, mindössze egy rövid sétára a belvárostól.

cardiff242.jpg

Filled with tons of restaurants, bars, a little market and popular attractions like the Doctor Who Experience, the bay is a fun place for all ages. You can spend time stuffing yourself with amazing food, going on a boat trip or just watching the sunset from the Pierhead, just  short walk away from the centre.

cardiff237_copy.jpg

Millenium Walk

cardiff55.jpg

A Millenium Stadion, avagy a helyi rögbi fellegvárának környéke érdekes hely a street art kedvelőinek, de igazából bárkinek ajánlom, aki egy könnyed sétára vágyik a folyóparton.

cardiff24_copy.jpg

The area of the Millenium Stadium (home of the welsh rugby) is an interesting spot for all street art fans out there, but can be lovely for anyone who just wants to have a nice walk on the riverside.
cardiff3.jpg

Voltál már Cardiffban? Ha igen, hogy tetszett?

Have you been to Cardiff? How did you like the place?

1.jpg

Weekend in Hamburg/ Hétvége Hamburgban

Weekend in Hamburg/ Hétvége Hamburgban

Weekend in Hamburg/ Hétvége Hamburgban

Hamburg is the second biggest city and the biggest port of Germany, often called as the "Gateway to the world". This name might be a bold claim, but Hamburg is definitely a place to see. Even if you go there just for a weekend, it will charm you with it's amazing architecture, history and culture. I collected 5 things for you what I definitely recommend to see while there.

Hamburg a második legnagyobb városa és a legnagyobb kikötője Németországnak, a "Világ kapuja"-ként is ismert. Bár lehet, hogy ez a név picit merész kijelentés, Hamburg mindenképpen megér egy látogatást. Még ha csak egy hétvégére is látogatsz el, Hamburg könnyedén elbűvöl nagyszerű építeszeti megoldásaival, történelmével és kultúrájával. Válogatásomban összegyűjtöttem Nektek 5 dolgot, amit mindenképpen érdemes megnézni a varosban.

dsc09685copy_copy.jpg

Elbphilharmonie

The newly opened Elbphilharmonie is now home of many classical concerts, but even if you are not into this kind of music, it is worth to walk by and admire the building, which can truly be a new symbol of Hamburg with it's beautiful design.

Az újonnan nyílt Elbphilharmonie számos klasszikus koncertnek ad otthont, de ha nem igazán vonz ez a fajta zene, akkor is érdemes megnézni csupán az épület miatt, ami gyönyörű designjával és kivitelezésével egy új szimbóluma lehet Hamburgnak.

dsc00172_copy.jpg

dsc09999_copy.jpg

Hafencity/ Kikötőváros

dsc09833.jpg

Hafencity is still under construction, and it will be home of many offices, restaurants and cafes. Both the mix of beautiful architectures styles, and the view in the port is a good reason for a visit. When you are there, it's definitely worth to go for a boat trip, some ships operate as part of the public transport system with a good price.

A jelenleg is fejlesztés alatt álló kikötőváros otthona számos cég irodájának, éttermeknek, kávézóknak. Mind az építeszeti stílusok keveredése, mind a kikötő látványa elég indok lehet egy látogatásra. Ha arra járunk, érdemes benevezni egy hajókirándulásra, egyes hajók a helyi tömegközlekedési szolgáltatás részeként rendkívül kedvező áron vehetők igénybe.

dsc09891_copy.jpgSpeicherstadt
dsc00200.jpg

A régi vörös téglás raktáráruházak Hamburg szimbólumává váltak az idők során. A csodás építeszeti megoldásokkal felépített komplexum ma az Unesco világörökség része.

The red-brick warehouses are a famous symbol of Hamburg. The warehouse complex is now pat of the Unesco World Heritage.

Fischmarkt/ Halpiac

dsc00095copy.jpg

The Fishmarket in St Pauli is open every Sunday between 5am and 10 am. Besides the great variety of fish, there are many people selling fresh fruits and vegetables in decorative baskets. If you are there, the Auktionshalle is definitely a place to go. You can find a great athmosphere with a live band, german people dancing with beer in their hand at 8am and plenty of food and drink everywhere. No matter if you are an early bird or you go there after partying till 4am the night before, it can be great fun.

A hamburgi halpiac St Pauli negyedben minden vasárnap reggel kb 5 órától 10ig nyitva tart. A remek halkínálat mellett számos zöldség és gyümölcsárust találhatunk, akik ízlésesen összeállított kosarakban is árulják portékájukat. Ha ara járunk, mindenképpen érdemes elsétálni az Auktionshalleba, ahol már kora reggel is igazi partihangulat, élőzene és sörrel a kezükben táncoló németek fogadnak minket, érdekes élmény lehet mind koránkelőknek, mind egy átbulizott szombat este utáni afterpartiként. 
dsc00087_copy.jpg

Street art /Utcai művészet

You can find many interesting murals, grafittis and posters while walking around the Altstadt and St Pauli.

Számos érdekes falfestményt, graffitit és posztert találhatunk az óvárosban és St Pauli környékeken sétálva.

dsc00160_copy.jpg

dsc00157_copy.jpg

dsc00139_copy.jpg

dsc00144_copy.jpg

dsc00151_copy_copy.jpg

Have you been to Hamburg before? What did you like to most in the city?

Voltál már Hamburgban? Ha igen, mi a kedvenc helyed a városban?

Winter in New York_Tél New Yorkban

Winter in New York_Tél New Yorkban

Winter in New York_Tél New Yorkban

While Europe is already enjoying summer weather, the heavy snowfall on the east coast of the USA turned the Central Park into a magical winter wonderland.

Míg itthon már a tavaszi időt élvezhetjük, az Amerikai keleti partján tomboló hóesés a Central Parkot igazi téli csodaországgá változtatta.

dsc00520_copy.jpg

dsc00527copy.jpg

dsc00521_copy.jpg

The colorful birds in the park beautifully stand out from the white heaven-this one totally reminds me of one of the Angry Birds :D 

A meseországból szépen kitűnnek a park színpompás lakói- engem az egyik Angry Bird madárra emlékeztet, és titeket?

dsc00518_copy.jpg

dsc00505_1.jpg

Have you been to New York before? If yes, in which season and how did you like it?

Voltál már New Yorkban? Ha igen, melyik szezonban és hogy tetszett? :)

dsc00537.jpg

Boston Streetart

Boston Streetart

Boston Streetart

Boston híres nagyszerű múzeumairól, de a legaktuálisabb művészet sokszor itt is az utcán "hever".

Kedvenc darabjaimból csináltam egy válogatást, remélem tetszeni fog :)

Boston is famous from it's great museums, but if you are looking for the latest art pieces, you don't need to go inside from the streets. I collected some of my favourites, hope you will like them :)

Cambridge

dsc00389_copy.jpg

A Harvardon kívül jópár menő olajfestményt is találhatunk itt az utcákon sétálva.

Besides of Harvard, you can also find some supercool oil paintings on the streets here.

dsc00474_copy.jpg

Chinatown

dsc00313_copy.jpg

A kínai negyedekben mindig érdekes dolgokra bukkanhatunk.

Anywhere we go, Chinatowns have always something interesting to see.

dsc00297_copy.jpg

Theatre District 

dsc00275_copy.jpg

Downtown

dsc00242_copy.jpg

Könyvmolyoknak szeretettel, néhány igazi klasszikus: 

This one is for the bookworms out there, some real classics:

dsc00268_copy.jpg

dsc00269_copy.jpg

Neked melyik a kedvenced?

Which one is your favourite?

wp_20170209_12_13_38_pro_copy.jpg